Gradska hronika

Do sredine avgusta građani plaćaju treću ratu poreza na imovinu

Do sredine avgusta građani plaćaju treću ratu poreza na imovinu. Godišnja rešenja za imovinu lica su odštampana i u toku je proces dostavljanja poštom u papirnatom obliku na teritoriji grada Pirota. Dostava na ovaj način počela je 5. jula i još uvek traje dok je dostava rešenja u elektronskom obliku završena 1. juna kada su rešenja prosleđena građanima koji su na bilo koji način registrovani preko e-Uprave.

Snežana Rajković, šefica Lokalne poreske administracije kaže da su izdata 22.084 rešenja od čega 19.174 poštom a 2.910 rešenja dostavljeno je u elektronsko sanduče. „S obzirom da je veliki broj rešenja građanima prosleđen u elektronskom obliku, apelujemo da poreski obveznici koji su korisnici usluga e-Uprave, preuzmu svoja rešenja iz e-sandučića kako bi imali uvid u svoja poreska zaduženja“ – kaže Rajkovićeva.

Po prijemu rešenja za 2022. godinu poreski obveznik je dužan da uplati pozitivnu razliku između obaveza utvrđenih rešenjem za tekuću godinu a koja su dospela i akontacija plaćenih obaveza u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.Naplata  poreza u Pirotu u odnosu na isti period prošle godine povećana je za 7%.

Na iznos utvrđenih obaveza i akontacija koji nije plaćen u propisanom roku obračunava se i plaća kamata po stopi jednakoj godišnjoj referntnoj stopi NBS uvećanoj za 10 procentnih poena primenom prostog interesnog računa od 100. Snežana Rajković, šefica Lokalne poreske administracije kaže da je juče Izvršni odbor Narodne banke povećao referentnu kamatnu stopu na 3% tako dagodišnja kamatna stopa sada iznosi 13%.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker