KulturaZdravlje

Do kraja sveta i nazad

U organizaciji pirotske podružnice Srpskog lekarskog društva priređena je promocija knjige našeg sugrađanina dr Milutina Velimirovića “Do kraja sveta i nazad”. Reč je o lekaru je proputovao ceo svet, boravio na brojnim ratištima kao vojni lekar, a svoje iskustvo pretočio je u rukopis “Do kraja sveta i nazad”. Ovaj rukopis je dugo bio nepoznat javnosti, ali je decembra prošle godine ponovo objavljen u izdanju Narodne biblioteke Pirot, a zahvaljujući istoričaru Dejanu Ćiriću, koji je priređivač ove jedinstvene knjige. Sastanak SLD-a na kome je lekarima predstavljen ovaj rukopis održan je u Banket sali hotela Ana Lux.

_ACA3691_resize

-Pored kontinuirane medicinske edukacije mi imamo zadatak i da vratimo ugled Srpskom lekarskom društvu. Jedna od aktivnist upravo je večerašnja promocija knjige našeg sugrađanina dr Velimirovića koju je za štampu priredio naš istoričar Dejan Ćirić. Mislim da je ovo jedinstvena prilika ne samo da se podsetimo istorije medicine i onoga šta su lekari Pirota ostavili svome gradu i kraju, već i da dignemo jedan opšti akademsk i kulturni nivo našeg pirotskog lekarstva-kazao je Pirotskim vestima dr Lilić.

dr lilic_resize

Istoričar Dejan Ćirić, priređivač knjige “Do kraja sveta i nazad” kazao je Pirotskim vestima da je knjigu Narodna biblioteka izdala krajem prošle godine. To je knjiga dr Milutina Velimirovića “Dva puta do kraja sveta i nazad”.

-To je autobiografija, memoarsko delo jednog čoveka koji je imao neobično zanimljivo životno iskustvo. Bio je lekar, kroz svoj život se uvek nalazio tamo gde su se dešavali izuzetno važni događaji. Proputovao je veliki deo sveta, kako iz nužde, tako i iz zadovoljstva. Samo je transsibirskom železnicom prolazio tri puta, prošao je celu Rusiju, 14 meseci je živeo i radio putujući kroz Kinu i Mongoliju, posetio Japan, prošao kroz Albaniju, Grčku, Italiju, Francusku, Englesku, Skandinavske zemlje i druge krajeve sveta. Sve te svoje utiske je pretočio u rukopis koji sam ja pronašao u arhivu Akademije nauka pre četiri godine. Zahvaljujući razumevanju Narodne biblioteke u Pirotu, knjiga je decembra meseca izašla iz štampe-kaže istoričar Ćirić.

 

 

Milutin Velimirović rođen je u Pirotu 1893. godine. Posle mature u Beogradu, 1912. odlazi u Moskvu na studije medicine, ali se već 1914. godine vraća u Srbiju da bi učestvovao u ratu. Postavši lekarski pomoćnik vojne bolnice, zajedno sa 3. pukom moravske divizije povlači se kroz Albaniju sve do Valone, odakle biva prevezen na Krf.

Sa Krfa prelazi u Italiju, a zatim u Englesku i Skandinaviju, odakle odlazi u Odesu i naposletku na front u Dobrudži. Posle završetka borbi vraća se u Moskvu, gde se upoznaje s pesnikom Majakovskim, s kojim je izvesno vreme delio kuću.

do kraja sveta i nazad

U martu 1918. iz Moskve odlazi transsibirskom železnicom u Vladivostok, u nameri da preko mora i okeana dospe do Solunskog fronta. Ne uspevši da pronađe brod, prelazi u Kinu gde postaje lekar jedne rusko-mongolske ekspedicije. U Kini provodi 13 meseci.

Tek u leto 1919. godine uspeva da iz Šangaja, posle dvomesečnog puta, dospe u Istanbul, odakle se prebacuje u Beograd. Svoja putovanja zabeležio je u knjigama Kroz Kinu (1930.) i Po Japanu i Mongoliji (1938.)

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker