Kultura

Do kraja sveta i nazad-sećanje jednog lekara iz Pirota

U utorak 22. decembra u Svečanoj sali Gimnazije biće promovisanja knjiga dr Milutina Velimirovića “Do kraja sveta i nazad-Sećanja jednog lekara iz Pirota 1893-1918”. Priređivač knjige je istoričar iz Pirota Dejan Ćirić. Reč je o lekaru iz Pirota koji je proputovao ceo svet, od Kine, Mongolije i Japana, do Švedske i Norveške. Tokom svojih putovanja dr Velimirović je stekao ogromno iskustvo i znanje.

1624679_10206725585236244_1138105951_n

Kako stoji u predgovoru knjige, Milutin Velimirović je nesporno mnogo putovao i tokom svojih stranstvovanja izuzetno mnogo saznao. Raznovrsnost njegovog životnog iskustva vredno je svakog divljenja i pažnje, ali ne zbog čiste radoznalost, ne zbog podgrevanja lokalpatriotizma uz pomoć “naših po belom svetu”, ne zbog neupotrebljive puke načitanosti i beskorisne “duhovne širine”, već prvenstveno zbog mogućnosti da se jedna zajednica obogati neponovljivim primerom životnog iskustva i pritom preispita pravac kojim se kreće.

Bez studentskih dana provedenih u Moskvi i Pragu, bez trostrukog proputovanja Transibirskom železnicom, bez prolaska, boravka i rada u Kini i Mongoliji, bez obilaska Rima, Pariza i Londona, bez prolaska kroz Norvešku i Švedsku, bez ratovanja u Dobrudži i posete Japanu ovaj Piroćanac ni iz daleka ne bi bio tako vešt, temeljan i požrtvovan lekar, darovit književnik i putopisac.

Poreklom iz južnjačke provincije svojim obrazovanjem, iskustvom i stvaralaštvom višestruko je nadrastao provincijalni duh sredine u kojoj se rodio, ali nije bio usamljen u tome jer je odrastao u skupini rođenih krajem 19. stoleća koji su, blagodareći Gimnaziji, krenuli ne samo u Prestonicu, već i daleko izvan granica svoje zemlje. Pored osobenosti svog životnog puta Velimirović se od ostalih izdvaja i po obuhvatu svojih sećanja koje je ostavio.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker