Reportaža

Divlji konji sa Suve planine odlaze u legendu?

Na teško pristupačnim predelima jedne od najmanje istraženih srpskih planina Suvoj Planini, koja se prostire na teritorijama opština Bela Palanka, Babušnica, Niš i Gadžin Han, nekada je živelo veliko krdo od nekoliko desetina divljih konja. Belopalanački kraj vekovima unazad bio je nadaleko poznat po čuvanju konja pa su vremenom, kako su konji sve manje bili potrebni, vlasnici puštali ove graciozne životinje u divljinu. Živeći godinama u divljini, konji su se razmnožavali i podivljali pa je pre četrdesetak godina bilo i po nekoliko desetina divljih konja po vrletima Suve planine.

suva planina_7

Poslednjih decenija, nažalost, veliki broj divljih konja završio je kao meta krivolovaca, koji su na krda divljih konja, po svedočenju brojnih meštana, pucali snajperima, čak i iz helikoptera. Da tragedija bude veća, mnogobrojna grla završila su i u mesarama u Nišu i drugim gradovima.  Trenutno nema pouzdanih podataka koliko je konja preživelo, ali se pretpostavlja da je reč o svega nekoliko konja.

suva planina_6

Novinar Pirotskih vesti se u potragu za poslednjim divljim konjima uputio sa grupom planinara iz Planinarskog kluba “Vidlič” iz Pirota. 

suva planina_4_1

Nakon nekoliko sati napornog penjanja od Divljane, preko bajkovitih šuma Suve planine dolazimo do fantastičnog vrha Divna Gorica, gde su, pored Rakoš česme, često obitavali divlji konji tokom cele godine.

suva planina_5

Sa Divne Gorice pruža se fantastičan pogled i na najviši vrh Suve planine Trem koji se nalazi na 1810 metara nadmorske visine.

suva planina_8

Po rečima licenciranog planinarskog vodiča iz “Vidliča” Roberta Ilića, pre par godina grupa pirotskih planinara je nedaleko od ovog mesta videla krdo od tačno 12 konja.

suva planina_2_1

-Prizor je bio fantastičan. Na čelo krda išao je ogroman pastuv, a u krdu su bile i kobile i ždrebci, zaista je bio ogroman užitak. Nisu dozvoljavali da im se priđe, tako da to nismo ni pokušavali, ali smo napravili fotografije iz daleka. Ovoga puta nažalost, nismo imali sreće i nismo ih videli, mada smo po tragovima mogli da zaključimo da su boravili ovde-kaže Ilić.

 suva planina_1_1

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker