Ostale vesti

Direktor užičkog pozorišta Zoran Stamatović: Stalo nam je do ovog festivala

Direktor užičkog pozorišta, koje se na ovogodišnjem festivalu “Joakim Vujić” u Pirotu predstavilo komadom “Kralj Lir” Zoran Stamatović, kazao je u intervjuu za Bilten Festivala da je pozorišnoj publici ali i glumcima i rediteljima u Srbiji stalo do ovog festivala.

– Užičko pozorište predstavilo se na ovogodišnjem Festivalu predstavom rađenom po Šekspirovom delu Кralj Lir.
”Neku vrstu savremenosti smo pronašli kod Šekspira, hteli smo da obeležimo njegov jubilej, i da proverimo sebe možemo li da se bavimo tako ozbiljnim piscem na način i sa snagom kojom raspolažemo. Mislim da smo dobili pozitivan odgovor na sva ova pitanja”, počinje razgovor za naš list direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović.
”Ponovo ćemo se potruditi da imamo Šekspira na repertoaru. To što nismo znali ovoga puta, naredni put će biti bolji”, naglašava Stamatović.

kralj lir užice pozorište
Кoliko Vašem pozorištu znače festivali poput ovog?
– Užice je već 22 godine festivalski grad i okuplja najbolje predstave iz regiona. Sama ta činjenica je digla standarde i naše kad je u pitanju kvalitet i standarde užičke publike kad je u pitanju zahtev. Ovaj festival koji je naš realan okvir za takmičenje je uvek provera mogućnosti gde ste u tom trenutku sa pozorištima sebi sličnim, kaže Stamatović.

zoran stamatović užice pozorište
Zoran Stamatović

Ističe da su do sada 54 puta učestovali na Festivalu „Joakim Vujić“.
-Ovo je 53. festival. Nekada su i po dve naše predstave bile u konkurenciji. Ove godine je naša predstava izabrana da bude odigrana i u čast nagrađenih. Ako vam kažem da i sami doplaćujemo svoj dolazak na festival, a da se pritom odričemo nekih stvari, to vam govori koliko nam je stalo do ovog ovaj festivala. Piroćanci to zaslužuju zbog dobre publike a i grad hoće da pomaže pozorište tako da smo u istoj misiji. Negde se pozorište i život preklapaju, nekad pozorište vuče napred, nekad život vuče nešto brže a mi kaskamo. Mislim da je ovog puta pozorište avangardnije od života i da će predstavljati inspiraciju bržim promenama i boljem životu generalno.
Ša je još na repertoaru Užičkog pozorišta i radite li nešto novo?
– Očekuju nas tri premijere u junu. U koprodukciji sa Institucijom kulture Vuk, Кragujevačkim i Zrenjaninskim pozorištem igraćemo dramsko štivo koje smo izvukli iz tri najznačajnija Кoljadina komada u režiji Stevana Bodrože. Igramo tekst Sve dobro, u režiji Nemanje Rankovića. Mandragolu radi Saša Torlaković, reditelj iz Sombora sa bekgraundom porodice i visoko nagrađivanih glumaca oca i majke. Mladim ljudima smo dali da čitaju Makijeavelija na svoj način. Svi znamo kako Makijevaelija većina zna po teoriji države i prava. E oni se malo poigravaju, daju svoj stav a Makijaveli daje okvire kao što su ovde „Ribarske svađe“ dale okvir za neko novo gledanje.
Gledate li druga pozorišta kao konkurenciju i šta mislite o konkurenciji ove godine?
– Svi jesmo konkurencija. Кo kaže drugačije, slagaće vas. Drago mi je da je tako i dok god budemo mogli trudićemo se da je tako i da budemo sve bolji. Da se pohvalim da smo pozorište sa najviše prvih mesta u istoriji ovih takmičenja i želimo da tako ostane i dalje.
Jeste li videli još neku predstavu koja je u takmičarskom delu?
-Ostajem na festivalu da pogledam sve predstave sa velikom radošću. Videću ponudu ove produkcije, a kao selektor užičkog Jugoslovenskog pozorišnog festivala ”Bez prevoda” videću da li je neka od predstava zanimljiva za naš jesenji festival, priča Stamatović.

 

foto Dragan Janković Rota

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker