Ostale vesti

Direktor Prištinskog pozorišta Nenad Todorović: Pirotska publika je neverovatna

Direktor Prištinskog pozorišta, sa sedištem u Gračanici,  Nenad Todorović kazao je u intervjuu za Bilten 53. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, koji se održava u Pirotu, da je predstava ovog teatra “Ujedinjenje ili smrt 1918.” naišla na izvanredan prijem kod publike i dodao da je pirotska pozorišna publika neverovatna. Ovakvu publiku nisam video 15 godina, kazao je Todorović.


ujedinjenje

-Ovaj komad je koncipiran na jednom starom dobrom postdokumentarističkom pristupu pozorištu, a to je vezano za mehanizam onogo što smo mi doživeli. Dakle, prištinsko pozorište je postsrpsko pozorište i tu nema govora. Ko vam kaže drugačije, slagaće vas, kaže direktor Narodnog pozorišta Priština Nenad Todorović, koji je sa Jelenom Bogavac koreditelj predstave.
Todorović govori i ”o mehanizmu stvaranja jednog globalnog pokušaja da se stvori nešto što objedinjuje ono u čemu smo mi živeli i mislili da smo živeli”.
-Danas smo došli dotle da funkiconišemo na principu fašističkih separatizama. Fašizam i separatizam u 21. veku ne mogu da budu odvojeni. Nacionalizam i 18. i 19. vek, oni mogu da funkcionišu zajedno ali u 21. veku borba za našu državu mora da podrazumeva fašistički koncept. Kada pričamo o fašizmu i nacionalizmu onda moramo da pričamo i o javnoj kući. Javna kuća kao metafora pornografskog sistema vrednosti se ogleda u tome da na primer danas na Kosovu imate samo jednu javnu kuću Uroševcu blizu Bondstila.

Kako Prištinsko pozorište radi danas?

-Radi u uslovima klasičnog aparthejd fašizma. Mi živimo u uslovima u kojima živimo ali kada radimo, radimo u društvu koje je fašističko. Naše ime je Nacionalni teatar Priština, a mi u Prištinu možemo da uđemo samo kada se malo podnapijemo ili kada budemo dovoljno hrabri da odemo da kupimo nešto. Naš osnivač je Ministarstvo kulture Republike Srbije. Dok god je tako mi ćemo ostajati tamo. Onog trena kada bude prestalo naše pozorište da se rukovodi činjenicom da je vezano pupčanom vrpcom za Beograd, tog trena će nestati ne samo pozorište nego i sve ono što čini njegove korisnike a ono se zove civilizovan život.

Kako ste zadovoljni večerašnjim izvođenjem?

-Oduševljen sam zato što je pirotska publika neverovatna. Imali smo 13 ili 14 repriza u Beogradu i na Kosovu, ali ne i u „provinciji“, kako se to kaže. Večeras je publika bila božanstvena . Pirotska publika je nešto što nisam doživeo 15 godina. Ja ih molim ako mogu da se dosele na Kosovo da gledaju naše predstave. Fenomenalni su, kaže Todorović.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker