Dimitrovgrad

Dimitrovgrad: Zbog pogoršanja epidemiološke situacije proglašena vanredna situacija

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na teritoriji opštine Dimitrovgrad, Štab za vanredne situacije u Dimitrovgradu preporučio je predsedniku opštine Vladici Dimitrovu da se uvede vanredno stanje, što je predsednik Dimitrov podržao, javlja portal Far.rs.

Tim povodom, Štab za vanredne situacije Dimitrovgrada doneo je sledeću naredbu.

N A R E D B A

1. Zabranjuju se okupljanja više od 5 lica u zatvorenom i otvorenom prostoru, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

2. U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje najviše pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite.

3. Svako je obavezan da koristi zaštitnu masku za vreme boravka u zatvorenom prostoru, na javnim mestima i da to čini na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne fizičke distance od 2 metra između dva lica koja ne borave u istom domaćinstvu, odnosno na svaka 4m 2 može biti prisutno samo jedno lice.

4. Svako je obavezan da koristi zaštitnu masku na javnim mestima na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati minimalno rastojanje između dva lica jedan i po metar (ispred prodavnica, apoteka, na autobuskim i drugim stajalištima i sl.).

Preporučuje se korišćenje zaštitne maske na svim otvorenim prostorima.

5. Obavezno je korišćenje zaštitne maske u javnom prevozu.

Prevoznik je dužan da zabrani ulazak u vozilo licima koja nemaju postavljenu zaštitnu masku i da vrši redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

6. Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata, tako da ti objekti neće raditi od 21.00 čas do 06.00 časova narednog dana.

Naređuje se prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

7. Ograničava se rad maloprodajnih objekata i priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, tako da ti objekti neće raditi od 23.00 časa do 06.00 časova narednog dana.

Naređuje se prilagođavanje rada maloprodajnih objekata, i objekata u kojima se priređuju posebne i klasične igre na sreću, tako da u maloprodajnom objektu ne može boraviti više od 5 lica istovremeno, odnosno najviše 1 lice na 4m 2 korisne površine u objektu.

8. Zabranjuje se organizovanje svih sportskih i drugih manifestacija.

9. Zabranjuje se organizovanje svih vrsta proslava i svečanosti, kao i izvođenje muzičkog programa uživo.

10. Zabranjuje se rad gradske pijace od 05.11.2020. godine.

11. Naređuje se puna primena preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

12. U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložiti sva okupljanja, a sve druge aktivnosti sprovoditi uz punu primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od 2 metra, obavezno nošenje maske i dr.).

13. Preporučuje se rad od kuće u svim javnim preduzećima, ustanovama i pravnim licima.

14. Obavezno je sprovođenje svih mera zaštite u kozmetičkim i frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (nošenje maski i rukavica i dr.)

15. Obavezuje se JP „Komunalac“ Dimitrovgrad za vršenje dezinfekcije svih javnih objekata, ulica i javnih površina na teritoriji opštine Dimitrovgrad.

16. Obavezuju se stambene zajednice da obezbede dezinfekciju zajedničkih prostorija u zgradama, najmanje jedanput dnevno.

17. Za kontrolu sprovođenja propisanih mera nadležno je Odeljenje za inspekcijske poslove opštine Dimitrovgrad, Sanitarna inspekcija i ovlašćena službena lica Policijske stanice u Dimitrovgradu.

18. Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se lice koje ne poštuje mere iz tač. 1. i tač. 2. ove Naredbe.

19. Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara kazniće se lice koje ne poštuje mere iz tač. 3., tač. 4. i tač. 5. ove Naredbe.

20. Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000,00 dinara kazniće se pravno lice za nepoštovanje mera iz tač. 6. i tač. 7. ove Naredbe, ukoliko se ponovi kršenje ovih mera pravno lice kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 250.000,00
dinara.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za nepoštovanje mera iz tač. 6. i tač. 7. ove Naredbe.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se korona redar ukoliko se u objektu za čiju je kontrolu nadležan utvrdi nepoštovanje mera propisanih ovom Naredbom.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za nepoštovanje mera iz tač. 6. i tač. 7. ove Naredbe.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker