Gradska hronika

Digitalizacija socijalne zaštite

Početkom 2023. godine u Centrima za socijalni rad širom Republike Srbije uveden je nov informacioni sistem za zaštitu i automatizaciju instrumenata socijalne zaštite – SOZIS. Stručni radnici Centra za socijalni rad Pirot su imali nekoliko obuka koja su uspešno završene, te je rad u ovom sistemu počeo februara, od kada je kroz ovaj sistem zavedeno 1.342 predmeta.

Direktorka Centra za socijalni rad, Marija Vasić, objašnjava da je SOZIS  sistem koji se koristi kako u stručnom radu sa korisnicima u vođenju slučaja, tako i u upravno pravnim postupcima u Centru za socijalni rad Pirot. Pored ovoga, stručni radnici koriste i druge digitalne sisteme kao što je Registar socijalna karta, E-Uprava, SPIRI, CROSO i  druge, što smanjuje vreme za sprovođenje procedure u korist građana i samih korisnika.

“Više nije potrebno obilaziti ustanove i institucije u potrazi za dokumentacijom, već je dovoljno obratiti se jednoj ustanovi, a nakon toga ustanova sama prikuplja dokumentaciju u postupku ostvarivanja nekog prava. Kada je o socijalnoj zaštiti reč, najviše tome doprinelo je uvođenje registra Socijalna karta koji „spaja“ podatke iz izvornih evidencija, a koji su neophodni za utvrđivanje socijalno-ekonomskog statusa, odnosno ostvarivanje prava i usluga iz socijalne zaštite. Tako su podaci iz Centralnog registra stanovništva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Republičko geodetskog zavoda, Republičkog fnda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Poreske uprave, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objedinjeni u ovom registru, pa je i vreme potrebno za odlučivanje o pravu umnogome smanjeno” – kaže Vasićeva.

Registar je osmišljen tako da nadležnom Centru za socijalni rad prijavi svaku promenu za postojećeg korisnika, ili mogućnost za ostvarivanje prava koje nije ostvareno, tako da se time postiže proaktivnost u zaštiti korisnika i građana. Digitalizacija sistema socijalne zaštite je samo deo sveukupne digilizacije državne uprave Srbije, koja, kao prioritet Vlade RS, transformiše način rada javne uprave i podiže ekonomičnost, transparentnost i kvalitet rada. Administrativni procesi su, od uvođenja digitalizacije znatno brži, a procedure za ostvarivanje prava su uprošćene.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker