Kultura

Deseti Osveženje fest – Nastupaju Bjesovi, Pero Deformero…

Jubilarno deseto izdanje muzičkog festivala Osveženje održaće se u petak 4.avgusta na Omladinskom stadionu u Pirotu. Kako je pirotska Tvrđava u rekonstrukciji, organizator Festivala, UG Osveženje, se odlučio za novu lokaciju koja je u potpunosti adekvatna za ovaj tip događaja – Omladinski stadion. Ova manifestacija deo je Pirotskog kulturnog leta.

Evo i satnice festivala:
20:15
Priliku da otvori festival dobio je bend Rusty strings iz Pirota. Bend postoji 2 godine  i sačinjavaju ga iskusni muzuičari. Neguju bluz zvuk, sa primesama klasičnog rokenrola a ovom prilikom će odsvirati 30minutni set autorskih pesama, dobro poznatih pirotskoj publici.

21:00
Posle njih na binu izlazi najtraženiji mladi pank bend u Srbiji : Crveni karton iz Kruševca. Za Crveni karton sve kolege, muzički kritičari i portali u glas  kažu da su jedni od predvodnika nove generacije srpskih bendova. Njihove pesme su ohrabrujuće, obećavajuće i govore o receptu za bolji i uspešniji život u sve više demoralisanom društvu.Koncertno sigurno jedan od najaktivnijih, najsmelijih i najtraženijih mlađih bendova u Srbiji, koji posle putovanja po raznim gradovima Srbije i regiona I preko četrdeset nastupa u poslednjih devet meseci,  po prvi put dolaze u  Pirot 4. avgusta, tačnije  na  festival   „Osveženje“. 

 
22:00
Pero Defformero – metal-folk atrakcija iz Novog Sada. Ovaj  neobičan bend, vuče svoje korene još iz 1993. godine a 1995. objavljuju prvi album. Zatim dolazi do personalnih promena i pauza u radu do  2006. godine kada se ponovo okupljaju ulaze u studio i počinju da skreću pažnju na sebe. Potom, 2009. godine izlazi album “UNDERGRAND” na kome se pojavio i hit “Došli smo do kraja puta” koji ima preko milion pregeda na youtubu, te bend postaje sve više prepoznatljiv i van granica Srbije. Album po da nazivom “JeR to liči na taj način” proglašen je,  po izboru posetilaca Serbian Metal portala, za najbolje metal izdanje 2014.
 
https://youtu.be/h3wyYh1WyH0
23:00
Bjesovi – dobro poznat bend iz Gornjeg Milanovca, nastao 1990.godine, a veliki uspeh su doživeli pobedom na Zaječarskoj gitarijadi 1993. što imje omogućilo da snime svoj prvi album. 1995. godine izlazi drugi (bezimeni) album, koji je dobio epitet kultnog albuma i postao sastavni deo muzičke kolekcije svakog mladog rokera tih godina. Na ovom albumu su doro poznati hitovi iz 90tih  “Ime”, “vreme je” “Avioni Pevaju” i drugi. Grupa je od samog početka privukla pažnju neobičnom postavom sa dva pevača, brižljivo osmišljenim nastupima, prepoznatljivim i ličnim tekstovima, kao i muzičkom podlogom u okvirima Grunge muzičkog rok pravca čiji su prirodni deo, i generacijski i idejno, tih ranih devedesetih bili i srpski Bjesovi. Bend se raspada po objavljivanju trećeg albuma “Sve što vidim i sve što znam”, i okuplja se ponovo 2000. godine u izmenjenom sastavu sa jednim pevačem. Bjesovi su do danas izdali šest albuma, a u međuvremenu smo imali prilike da ih pratimo u Pirotu na koncertu u holu Doma kulture 2011. godine.
00:30
Codex – Pod imenom Codex krije se Ranko Marić, DJ i producent iz Beograda, osnivač kolektiva “Metnem” čiji jedan od članova i naš, poznati pirotski DJ i producent Bohemian (Boki Đorđević). Ranko je počeo da se bavi DJingom 1995. a od 1999. godine sa ekipom počinje da organizuje DnB žurke šikrom zemlje.  Proputovali su celu planetu predstavljajući svoju muziku na žurkama i festivalima a u Srbiju su doveli preko 300 internacionalnih dj-eva sa samog vrha muzičke scene. Codex je trenutno jedan od najtraženijih srpskih DJeva koji puštaju Drum and bass i dolazi u solo varijanti, a predstaviće se dvočasovnim setom.
Cena ulaznice za ovogodišnji festival je 400 dinara i može se kupiti na ulazu. Za one, najvernije posetioce organizator je obezbedio određen broj karata po promo ceni od 300 dinara i one će biti puštene u pretprodaju od 27.jula i moći će da se kupe u Baš Čelik baru.
Ono što se razlikuje u odnosu na prethodne godine je to što karte važe za jedan ulazak u festivalski prostor, te neće biti omogućeno posetiocima da sa jednom kartom ulaze više puta u toku večeri na festival. S druge strane organizator je na novoj lokaciji (Omladinskom stadionu) omogućio dovoljan broj toaleta i pijaću vodu što nije bio slučaj ranijih godina na Tvrđavi.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker