ObrazovanjeOstale vesti

Desetak prvaka manje od septembra u školskim klupama u Pirotu

Upis dece u prvi razred osnovne škole zvanično počinje 1. aprila a  portal eUprava, putem kojeg je omogućena  usluga zakazivanja termina za upis i testiranje, otvoren je od 20. marta. Termini za testiranje raspoloživi u periodu od 1. aprila do 31. maja i njih kreiraju ovlašćena lica u osnovnoj školi. Prilikom dolaska na zakazani termin radi testiranja i upisa deteta nije potrebno da roditelji prilažu bilo kakva dokumenta, jer će ih škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti. Pripremni predškolski program na teritoriji Grada Pirota pohadja 401 dete i 14 u školi “Mladost”. Ove školske godine u prvi razred je upisano  412 đaka.

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Škola je dužna da upiše svako dete sa područja škole a može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika deteta, u skladu sa mogućnostima škole. Roditelji su  mogli  da izaberu osnovnu školu u koju će da upiše dete podnošenjem zahteva izabranoj školi najkasnije do 1. februara.

Škola je dužna da obavesti roditelja o odluci po njegovom zahtevu za upis deteta van područja škole do 30. aprila tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis, nakon sagledavanja raspoloživih kapaciteta, a u skladu sa prostornim, kadrovskim i finansijskim mogućnostima škole.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker