Pirotsko kulturno leto

Deo bogate kamene zbirke Muzeja Ponišavlja proučavali i konzervirali stručnjaci iz celog sveta

U organizaciji Fondacije Arhitekta Aleksandar Radović i Muzeja Ponišavlja, stručnjaci – konzervatori iz Irana, Egipta, Bugarske i Srbije proučavali su “kamenu plastiku”, tačnije predmete od kamena koji se nalaze u Muzeju Ponišavlja a od kojih neki potiču i iz srednjeg veka. U ovom delu Srbije nema stručnjaka iz ove oblasti pa je upravo ova radionica od velikog značaja za proučavanje ogromnog kulturnog blaga našeg kraja koje čuva Muzej Ponišavlja. Upravo tim poslom, između ostalih, bavili su se prethodnih dana i Mehdi Piri, stručnjak iz Irana, koji je prevodio natpise sa arapskog na nadgrobnim spomenicima, a inače je ekspert Zavoda za zaštitu spomenika kulture Irana, ali i Egipćanka Šeruk Farahat i drugi brojni stručnjaci iz ove oblasti. Radionica je deo Pirotskog kulturnog leta.

Mehdi Firi iz Irana, stručnjak koji je između ostalog radio na prevodu natpisa sa arapskog, kazao je Pirostkim vestima da je najviše vremena posvetio radu na nadgrobnom spomeniku na kome je bio natpis na arapskom.

-Uspeli smo da otkrijemo da je reč o nadgrobnom spomeniku koji je pripadao detetu, devojčici koja se zvala Habiba, a potiče iz 14. veka, iz Otomanskog perioda. Radili smo na sklanjanju i uklanjanju prljavštine sa spomenika, a na kraju ćemo ga i sastaviti, s obzirom da je spomenik polomljen u dva dela. Inače, arapski jezik sam počeo da učim još kao trinaestogodišnjak, kasnije usavršavao i na univerzitetu. Poznavanje jezika poput arapskom, ili otomanskog arapskog, latinskog posebno i mnogih drugih, neophodno je za konzervatora-kazao je Mehdi i dodao je da je ova radionica bila dragocena pre svega sa aspekta razmene iskustava i tehnika koje koriste stručnjaci iz različitih delova sveta.

Elena Vasić Petrović, predsednica Fondacije “Arhitekta Aleksandar Radović” kazala je Pirotskim vestima da su stručnjaci radili na kamenoj zbirci koja se nalazi u dvorištu Muzeja.

-Pronašli smo nekoliko nadgrobnih spomenika iz turskog perioda u delovima pa smo ih praktično povezali. Obradili smo petnaestak predmeta i odlučili da posebnu pažnju posvetimo jednom od njih koji je kompletno restauriran i na jednom spomeniku iz rimskog perioda koji predstavlja nalaz iz sela Krupac. Sve te predmete koje smo obradili i konzervirali prenećemo u depo Muzeja i nakon toga ćemo Muzeju ostaviti dokumentaciju koju smo uspeli da prikupimo i dati uputstva na koji način dalje ti predmeti treba da se tretiraju-kazala je Vasić Petrović.

Aleksandra Gocić, jedna od učesnica kampa, konzervator iz Niša, kazala je da je tokom svog boravka radila na konzervaciji kamene ploče koja je očišćena i danas će delovi biti spojeni.

-Ovo je bilo jako dragoceno iskustvo za sve nas koji smo učestvovali-kazala je Gocićeva.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker