Gradska hronika

Delitelji toplote omogućuju uštedu i do 30 posto energije

Ugradnja delitelja toplote, koja košta 50 evra po radijatoru veoma se isplati i po rečima predstavnika firme “Brunata”, iz Danske, koja proizvodi ove uređaje, ova investicija povrati se već posle jedne grejne sezone, nakon čega se ostvaruju čiste uštede koje podrazumevaju i manje zagađenja, manje deviza za uvoz energenata i jeftinije uvođenje novih korisnika u toplovodni sistem.

Miodrag Palibrk, iz danske firme “Brunata” koja se bavi prodajom opreme za merenje potrošnje toplotne energije i vode kaže za Pirotske vesti  da su delitelji toplote, zahvaljujući kojima može da se uštedi i do 30 posto energije, u razvijenim zemljama Evrope u upotrebi još od perioda posle Drugog svetskog rata. U svečanoj sali opštine Pirot održana je i prezentacija proizvoda ove firme koji mogu doneti velike uštede celom elektroenergetskom sistemu, pa i domaćinstvima._DSC1391

-I pirotska toplana od ove sezone kreće u delu grada sa naplatom grejanja po utrošku, što će omogućiti građanima da nezavisno od toga da li je bila hladna ili topla zima, plate grejanje onoliko koliko su potrošili. Princip rada je takav da svaka zgrada ima glavni merač, toplana će čitati taj glavni merač i očitanu potrošnju podeliti račune svim stanarima srazmerno kvadraturi njihovih stanova.Opet nam fali jedan korak da napravimo da naplata toplotne energije bude individualizovana. To omogućuju delitelji toplote koji se stavljaju na svaki radijator i onda možemo da kažemo zaista koliko je koji korisnik tačno potrošio toplotne energije. Samim tim kada ste omogućili da korisnici imaju uticaj na svoj račun, dolazi do racionalnijeg ponašanja jer korisnici neće otvarati prozore, kad nisu u stanu zatvaraće ventile, i onda se prave uštede koje u proseku iznose od 27 posto, odnosno između 20 i 30 posto na nivou zgrade-kaže Palibrk.

Po njegovim rečima, to je najsigurniji način da se plaća onoliko energije koliko se stvarno utroši.

-Nabavku ovih uređaja, u dogovoru sa skupštinama stanara vršimo i  na 12 mesečnih rata bez kamate. Poenta je da se ugradi oprema, odmah se štedi, tako da za jednu sezonu, najviše godinu i po,  vi otplatite opremu i posle toga imate samo uštede. Orijentaciono cena ugradnje delitelja toplote iznosi 50 evra po grejnom telu. Za prosečan stan to bi iznosilo negde oko 200 evra-kaže Palibrk i dodaje da se gotovo niko od onih koji ugrade delitelje toplote nakon ugradnje ne želi da se vrati na stari način obračuna i dodaje da se delitelji toplote u Zapadnoj Evropi ovi uređaji koriste još od perioda nakon Drugog svetskog rata.

_DSC1392

-Na nivou grada Pirota, ukoliko bi se u celom gradu ugradili delitelji toplote, to praktično znači da bi se potrošnja energije smanjila za čak 30 procenata. Toplana će potrošiti 30 posto manje mazuta i samim tim raspolagati sa 30 posto viška snage koja će biti na raspolaganju novim korisnicima za koje bi inače mreža morala da se proširuje, kupuju kotlovi i slično, a za državu to isto znači da će 30 posto manje deviza da izađe iz zemlje s obzirom da se energenti uvoze, a efekat je ogroman i kada je reč o zaštiti životne sredine-kaže Palibrk za Pirotske vesti.

I u Gradskoj toplani u Pirotu kažu da će u onim objektima gde će se vršiti naplata po utrošku biti moguća ugradnja delitelja toplote u individualnim stanovima, ali pod uslovom da oni moraju biti baždareni, kako bi što tačnije očitavali potrošnju.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

3 Comments

  1. Nisam priključen na centralno ali verujem da je ovo prava stvar, mada će pretpostavljam teško da ide to u Pirotu kao i sve druge novotarije

  2. Štedeće se ako se zavrnu ventili. Ali i do sada kada su svi ventili bili na maksimumu velik broj stanova se dogrejavao na struju. Prevedeno na srpski, ko želi da se greje kao do sada platice više. Samo neko ko je naivan moze da se nada uštedi.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker