Kultura

Delegacija Pirota na promociji knjiga: “Šalom iz Pirota” i “80 godina od stradanja pirotskih Jevreja”

Na poziv Saveza jevrejskih opština Srbije,  ostvarena  je značajna i plodonosna poseta Beogradu delegacije iz Pirota, radi predstavljanja publikacija i aktivnosti koje se odnose na život Jevreja u Pirotu, holokaust i lokalnu kulturu sećanja. Delegaciju su činili mr Vladan Vasić, gradonačelnik, Vladica Tošić, istoričar i gradski većnik, Jasna Ćirić, predsednica Jevrejske opštine Niš, Mila Panajotović, istoričar i viši kustos Muzeja Ponišavlja, Predrag M. Vidanović, istoričar i viši arhivista Istorijskog arhiva u Pirotu i Davor Lazarević, istoričar i direktor Istorijskog arhiva u Pirotu.

U okviru posete je realizovana pešačka tura “Jevrejski Beograd”, obilazak Jevrejskog istorijskog muzeja i sastanak sa predstavnicima izraelske kompanije “Aštrom” koja je vlasnik šoping centra u Rajićevoj ulici. Obavljeni su i razgovori sa Stefanom Sablićem, predstavnikom Jevrejskog kulturnog centra i dogovorena dalja saradnja i razmena kulturnih sadržaja.

U sinagogi Sukat šalom su predstavljene publikacije “Šalom iz Pirota”, autorke Mile Panajotović i “80 godina od stradanja pirotskih Jevreja” autora Predraga M. Vidanovića kao i ideje za dalje unapređenje saradnje sa jevrejskom zajednicom kroz otvaranje jevrejskog memorijala u Pirotu, postavljanje “stoplersteine” , odnosno “kamena spoticanja” kao instalacija u prostoru koje evociraju uspomene na stradale Jevreje, ali i organizaciju srpsko-jevrejskog biznis foruma u Pirotu.

Pirotska delegacija prisustvovala je  Šabat službi u sinagogi i Svečanoj večeri u košer kuhinji. Pored domaćina, gospodina Danijela Bogunovića, predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije, i Isaka Asiela, vrhovnog rabina, promociji su prisustvovali i Aron Fuks, predsednik Jevrejske opštine Beograd, predstavnici još nekoliko jevrejskih opština, članovi Udruženja Piroćanaca u Beogradu kao i desetak pripadnika jevrejske zajednice iz Los Anđelesa i Njujorka.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker