Lokalna samouprava

Delegacija Ministarstva poljoprivrede Srbije i Albanije posetila Pirot

Danas je Grad Pirot posetila delegacija Ministarstva poljoprivrede Republike Albanije, predvođena predstavnicima Ministarstva poljoprivrede Srbije.Ova delegacija boravi u Srbiji kako bi se informisala o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom. Ministarstvo poljoprivrede Srbije odabralo je Pirot i Mlekarsku školu, jer smatraju da je pirotski kačkavalj jedan od najpoznatijih proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

U školi su videli proces proizvodnje kačkavalja, što je za njih bila novina. S obzirom da u Tirani postoji slična škola, pokrenuta je inicijativa da ove dve škole počnu da sarađuju.
Delegaciju je primio gradonačelnik mr Vladan Vasić. On je istakao da Pirot ima više autohtonih proizvoda od kojih su neki zaštićeni, a neki će ući u proces zaštite.


Goste je interesovalo kakve su prednosti proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. Gradonačelnik Vasić istakao je da takvi proizvodi pospešuju razvoj turizma jedne regije, i razvoj poljoprivrede. Prve rezultate Pirot tek očekuje jer je to dugotrajni proces.


Gosti su bili veoma zadovoljni onim što su videli u Pirotu, istakli izuzetno gostoprimstvo i prepoznali sličnost u mentalitetu, što smatraju dobrom osnovom za saradnju.
Za Pirot je ovo posebno priznanje jer su gosti iz Albanije, osim u Beogradu, prilikom poseti Srbije boravili samo još u Novom Sadu i Pirotu.


Učesnici današnjeg sastanka stali su iza zajedničke ideje i predloga, da Pirot bude domaćin sastanka dvojice ministara poljoprivrede država, Srbije i Albanije.

Saopštenje Gradske uprave Pirot

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker