Kultura

Dela najpoznatijih srpskih likovnih stvaralaca na novoj izložbenoj postavci pirotske Galerije

U Likovnoj galerji “Čedomir Krstić” u Pirotu ljubitelji likovne umetnosti moći će narednih dana da pogledaju izložbu pod nazivom “Mića Popović i njegovi savremenici”. U pirotskoj Galeriji izložena su izuzetna likovna ostvarenja, ukupno 26 slika iz kolekcije niške Galerije. Prema rečima Milice Todorović, umetničkog direktora Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, izložba predstavlja neku vrstu preseka srpskog slikarstva 70. i 80. godina prošlog veka, odnosno vreme najveće izložbene i stvaralačke aktivnosti Miće Popovića.

“Mića Popović je jedan od izuzetnih stvaralaca i uopšte kulturnih poslenika iz Srbije i Jugoslavije prošlog veka. Mi smo imali sreću da je u prvim godinama postojanja niške Galerije on održavao česte kontakte sa ustanovom. Godine 1971. bio je učesnik Likovne kolonije “Sićevo”, a 72. imao je veliku samostalnu izložbu u Nišu. Zahvaljujući tome niška Galerija sada poseduje dve značajne njegove slike koje pripadaju počecima ciklusa slikarstvo prizora, najduže i najznačajnije faze u opusu Miće Popovića” – rekla je Todorovićeva.

Ona je dodala da dela koja su izložena uglavnom su radjena u tehnici ulje na platnu. Obuhvaćen je širok generacijski raspon zastupljenih umetnika. Tu su dela umetnika koji su u vreme početaka Miće Popovića imali etablirani status, kao što su Ivan Tabaković, Peđa Milosavljević, Mihajlo Petrov, Ljubica Cuca Sokić, Pavle Vasić, a oni najbrojniji su umetnici koji su generacijski bliski Mići Popoviću – Kosa Bokšan, Petar Omčikus, Bata Mihajlović, Zoran Pavlović, Stojan Ćelić i drugi. Zastupljeno  je i nekoliko umetnika iz genaracije koja je kasnije usledila – Olja Ivanjicki, Radomir Reljić, Bojan Bem, Miodrag Rogić, Moma Antonović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker