Gradska hronika

Dekatlonovi standardi u pirotskom Tigru AD

U kompaniji Tigar a.d. završena je socijalna provera radnih uslova zaposlenih nakon koje je pirotska Fabrika Obuće dostigla nivo/ocenu B koja predstavlja primer dobre prakse u domenu radnih uslova, odnosa prema zaposlenima, sistema menadžmenta zaštite, bezbednosti i zdravlja na radu. U ovom poslu kompanija Tigar podstaknuta je vrednostima i načelima kompanije Dekatlon, koja je strateški kupac Tigrovih proizvoda od 2010. godine.

Generalni direktor Tigra a.d. Vladimir Ilić rekao je da je pirotska Fabrika Obuće ušla u socijalnu proveru na inicijativu i po standardima Dekatlona – svetskog maloprodajnog sportskog lanca, koji je prisutan u više od 40 zemalja, dok se u Srbiji najavljuje otvaranje Dakatlonovih  radnji tokom sledeće godine. Fabrika je pripremana uz savete i sugestije predstavnika Dekatlona prvobitno za dobijanje ocene C, koja podrazumeva da su svi elementi koji ugrožavaju siguran i bezbedan rad zaposlenih elimisani. Ocenjivanje je izvršeno na osnovu skale sa ocenama od A do E, pri čemu E označava neprihvatljive uslove dok ocena A važi za najvišu ocenu u domenu poštenih, bezbednih i zdravih uslova rada i upravljanja životnom sredinom u toku proizvodnog procesa.

“Posebno me raduje to što smo dostizanjem ocene B u ovom poslu premašili  sopstvena očekivanja i očekivanja našeg najvećeg kupca, jer smo osim obezbedjivanja striktnih uslova rada uticali na podizanje svesti kod naših zaposlenih koji su obučeni i informisani o opasnostima, zaštitnim merama i njihovim pravima. Socijalnu proveru vršila je vodeća svetska sertifikaciona kuća SGS a postupak unaprdjenja standarda po Dekatlonovim principima počela je početkom godine. Ponosan sam jer je za samo nekoliko meseci Fabrika Obuće osvanula u potpuno novom sjaju, radnici su snabdeveni kompletnom zaštitnom opremom, mašine su obeležene i obezbeđene, svi zaštitni sistemi su u funkciji i radnici se osećaju bezbedno i sigurno u svom radu, istakao je generalni direktor Ilić.

Na ovaj način novi menadžment kompanije uz pomoć inostranih kupca je uprkos finansijskim problemima omogućio da se u Fabrici Obuće znatno unaprede radni uslovi zaposlenihi, smanji mogućnost povreda na radu, a samim tim kompanija je stekla prednost na lokalnom i medjunarodnom tržištu.Radnici su sada obučeni i informisani o opasnostima, zaštitnim merama, njihovim pravima koji se odnose na slobodu udruživanja,  disciplinsku praksu,  sigurnost zarade, mehanizam ulaganja žalbi, zdravu radnu i životnu sredinu, odgovornu upotrebu sirovina. Osim toga uveden je najmoderniji elektronski sistem evidencije zaposlenih  i adaptiran je novi prostor za odlaganje opasnog otpada na osnovu svetskih standarada.

 

U avgustu 2010  u pirotskoj fabrici počela je prva masovna proizvodnja za Dekatlon. Za 8 godina saradnje kupac je za vise od 120% povecao obim proizvodnje u Tigar Fabrici Obuće, dok finansijski to povecanje iznosi 185%. Tendencija povećanja proizvodnje je najavljena i za naredne godine.U 2019. godini Dekatlon bi trebao da postane Tigrov najveci klijent, a trentno je na drugom mestu. Celokupna sradnja se zasniva na razvoju i proizvodnji lovackih čizama brenda Solognac, a od prošle godine u pirotskoj fabrici Obuće startovana je proizvodnja jos jednog Dekatlonovog brenda, Tribor- cizme koje su namenjene jedrenju i upotrebi na brodovima.

informisani

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker