Lokalna samouprava

Đedović: Pirot uspešan primer saradnje sa ministarstvom u energetskoj efikasnosti

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem o unapređenju energetske efikasnosti u tom gradu i razvoju sekundarne gasne mreže.

Ministarka Đedović pohvalila je Grad Pirot koji redovno učestvuje u nacionalnom programu energetske sanacije resornog ministarstva.

„Grad Pirot od početka učestvuje u svim programima kojim država, odnosno Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave, pomažu građanima obezbeđivanjem do 50 odsto sredstava za investicije u energetsku efikasnost, zamenu starih kotlova i ugradnju solarnih panela u stambenim zgradama, porodičnim kućama i stanovima. U poslednje dve godine u Pirotu smo uspešno izveli energetsku sanaciju u skoro 260 domaćinstava, trenutno završavamo radove u još 37 i u narednim danima potpisaćemo ugovore sa 15 domaćinstava koji će ugraditi solarne panele i postati kupci-proizvođači električne energije“, rekla je ministarka.

Ministarka je napomenula da je Grad Pirot postigao veoma dobre rezultate u rekonstrukciji sistema daljinskog grejanja uvođenjem naplate po utrošku i širenju mreže, kao i da se umesto mazuta koristi komprimovani gas u sistemu daljinskog grejanja.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić rekao je da su zahvaljujući merama unapređenja sistema javnog osvetljenja u odnosu na prošlu godinu ostvarili uštedu električne energije više od 75 odsto i da je zgrada gradske uprave uštedela više od 20 odsto električne energije.

Za bolji kvalitet vazduha u Pirotu

Na sastanku je razgovarano i o razvoju sekundarne gasne mreže u Pirotu čime bi se smanjio broj individualnih ložišta i povećao kvalitet vazduha. Gradonačelnik je obavestio ministarku da je Pirot zainteresovan za gasifikaciju industrijske zone i priključenje većeg broja domaćinstava na gasnu mrežu kako bi se prešlo na čistije i održivije izvore energije, što će biti omogućeno novom gasnom interkonekcijom sa Bugarskom.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker