Gradska hronika

Deca iz PU “Čika Jova Zmaj” čuvaju planetu Zemlju

Deca iz skraćenog boravka PU „Čika Jova Zmaj“ posadila su drveće u dvorištu vrtića što je ujedno bila završna aktivnost projekta „Klimatske promene“ koji se sprovodi u 135 zemalja na svim kontinentma. Tokom šestonedeljnog trajanja projekta  deca su se putem video poziva družila sa svojim vršnjacima iz Rumunije, Makedonije i Brazila. Cilj projekta je bio razmena iskustava i saznanja i upoznavanje drugih kultura kako bi se doprinelo očuvanju životne sredine i planete Zemlje.

U  projektu „Klimatske promene“ učestvovalo je oko dva i po miliona dece iz 135 zemalja. Razmena saznanja i druženje sa decom iz najudaljenijih zemalja sa ciljem da se  podigne svesti o tome šta dovodi do klimtskih promena i značaju da se od najranjeg perioda deca uključe u očuvanje planete.

Vaspitačica , Ana Madić  kaže da su sve aktivnosti Sve aktivnosti tokom ovih šest nedelja bile prilagođene aktivnostima ovog projekta. „Interesantno je da su na istom zadatku  bila  deca sa šest kontinenata a to je da čuvamo planetu Zemlju. Zagađenje je globalni problem i mi smo kroz naše aktivnosti pokušali da se na jedan kreativan način pridružimo akciji  i doprinesemo očuvanju planete. Sadili smo biljke, drveće, cveće, povrće, vozili smo bicikle i trotinete, družili smo se sa životinjama, radili smo eksperimente sve sa ciljem da deci pokažemo kako bismo trebali da se ponašamo a kako ne bi trebalo ako želimo da sačuvamo planetu Zemlju“ – kaže vaspitačica, Ana Madić.

Direktorka PU“Čika Jova Zmaj“, Olivera Vukovojac ,kaže, da je ovaj projekat značčajan za predškolsku ustanovu i da su svi bili ukljueni u projektne aktivnosti.  „Naša ustanova je EKO ustanova i ovaj projekat se vrlo lepo uklapa u aktivnosti koje mi već duže vreme realizujemo. Inicijativa je potekla od vaspitača skraćenog boravka, uključili su se i roditelji. Širimo ideju o tome da treba podizati svest o značaju ekoloških aktovnosti i o tome koliko i kako treba čuvati planetu  i da o njoj svi zajedno brinemo.“

Kristina Potić, stručni saradnik-  psiholog u PU „Čika Jova Zmaj“ podsetila je da je  projekat  pokrenut septembra meseca, uključena su deca starije grupe skraćenog borvka ali i sva ostala deca iz predškolske ustanove. „Naša deca su mnogo naučila tokom ovog projekta i mi zajedno sa njima, iako se o ovoj temi  mnogo govori ipak mnogo toga još uvek ne znamo, to je jako važna tema i za našu državu i za sve ostale države. Imali smo saradnju sa Rumunijom, Makedonijom i Brazilom , imali smo video pozive gde su deca zajedno učestvovala, razmenjivala sadržaje. Deca iz ovih zemalja su predstavljala svoje aktivnosti , mi smo predstavili naše i to druženje je bilo jako lepo za svu decu.  Jezik nije bio barijera, razmenili su pesme, crteže upoznali se sa kulurama drugih zemalja“ – kaže Potićeva.

Sadnice za današnju akciju obezbedilo je JP Srbijašume. Darko Đorđević , upravnik Parka prirode Stara planina kaže da JP  Srbijašume uvek podržava akcije pošumljavanja na teritoriji pirotskog okruga i Stare planine uključujući i opštine Dimitrovgrad, Zaječar i Knjaževac. „Sve su češće ovakve akcije i drago nam je da ima sve više zainteresovanih institucija, ljudi i organizacija koji žele da se uključe a u mnogim slučajevima su oni inicijatori takvih akcija. Sarađujemo i sa školama i sa penzionerima, brojnim pokretima  na teritoriji grada. Uvek nudimo stručno – tehničku saradanju, obezbeđujemo sadni materijal, naše ljude na terenu, edukaciju koja je potrebna, ne samo za pošumljavanje već i za očuvanje životne sredine uopšte. Sa Svetskom organizacijom za zaštitu životne sredineimamo dobar edukativni program za školske i predškolske ustanove. Brojnim akcijama pošumljavanja koje JP Srbijašume  sprovodi kontinuirano  grad Pirot je već iznad evropskog standarada po pitanju šumovitosti  odnosno iznad 41%“ – rekao je Đorđević.

Ovaj sadržaj nastao je u okviru projekta pod nazivom “Štedi, jer vredi”, sufinansiranog od strane Gradske uprave Pirot, u okviru javnog poziva za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker