Kultura

Davor Lazarević: Dokumentarna građa jeste suština našeg bavljenja prošlošću

U osnovi posla istorijskih arhiva, pored ostalog, jeste deponovanje, obrada, sređivanje i trajno čuvanje dokumentarne građe, i to je od velikog značaja, ne samo za lokalni nivo već i nacionalni. Ono što je važno, i to je jedan od prioriteta Istorijskog arhiva u Pirotu, jeste da deo dokumentarne građe treba publikovati, kako bi dokumentarna građa bila dostupnija javnosti, što je i princip moderne arhivistike kaže, direktor Istorijskog arhiva u Pirotu, Davor Lazarević.

Lazarević kaže da bi to trebalo da se realizuje kroz dva procesa. Jedan je stariji i prisutan je decenijama, a to je priređivanje za štampu i publikovanje. Drugi, moderniji princip jeste digitalizacija same dokumentarne građe i njeno plasiranje na internet gde se prostim pretraživanjem može doći do željenih dokumenata.

“Što se našeg Arhiva tiče mi smo ušli i u jedan i drugi proces. Digitalizacija je već nekoliko godina u jeku, a ovaj stariji, prisutniji proces, nažalost, nije bio do te mere kod nas zastupljen. Do sada su uglavnom priređivana za štampu memoarska štiva, uglavnom ratne uspomene znamenitih Piroćanaca, ili slični izvori koji imaju dozu subjektivnosti, da tako kažem. Retko daju neku sveobuhvatnu i objektivnu sliku nekadašnje istorijske realnosti, tako da u odnosu na memoarsku građu ona prava dokumentarna građa jeste suština našeg  bavljenja prošlošću, odnosno, da bismo zaista videli šta se desilo, na koji način i kakve je posledice proizvelo. Mi moramo imati te izvore prvog reda, kako ih inače zovemo, koji potiču direktno od stvaraoca, bilo da su ustanove ili pojedinci, koji su autentični i koji daju sliku i priliku te neke proživljene realnosti toga doba” – izjavio je, pored ostalog, Lazarević.

O prošlosti se ne može znati ništa, ili vrlo malo, ako ne postoji dokumentacija, i zato je ona dragocena, kaže Lazarević. Upravo iz tog razloga Arhiv je odlučio da najznačajniji fondovi koji se čuvaju budu priređeni za štampu i publikovani.

Prošle godine Istorijski arhiv u Pirotu objavio je knjigu “Zapisnici sa sednice Suda opštine pirotske 1922 – 1929.” i ona je prva u ediciji “Zbornici dokumenta” koju pokreće pirotski Arhiv, i to je samo trećina zapisnika. Ove godine biće objavljene još dve knjige čime bi se kompletirao period od 1919. do 1941. godine. U planu je da nova izdanja budu završena do sredine ove godine.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker