Lokalna samouprava

Data saglasnost za demontažu i uklanjanje porušenih delova zgrade “Bela mačka” u Pirotu

U poslednjih nekoliko meseci grad Pirot je preduzeo niz aktivnosti koje prethode konkretnoj realizaciji rekonstrukcije kompleksa “Bela mačka” , kao kulturnog dobra od velikog značaja, budućeg Muzeja ćilimarstva. Nedavno su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša predstavili nacrt Idejnog rešenja predstavnicima Uprave grada, Odeljenja za urbanizam, Turističke organizacije i Muzeja Ponišavlja. Ovih dana lokalna samouprava Pirota dobila je saglasnost za demontažu i uklanjanje delova objekta “Bela mačka”pod definisanim uslovima kako bi se sačuvali pojedini predmeti i delovi kompleksa.

S obzirom da je poslednjih meseci došlo do primetnog urušavanja objekta “Bela mačka” lokalna samouprava je reagovala tako što je upućen dopis Zavodu za zaštitu spomenika kulture kako bi se što hitnije preduzele odgovarajuće mere. Prema rečima Bojana Ranđelovića, pomoćnika gradonačelnika Pirota za vanprivredu, niški Zavod i stručnjaci republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture izašli su na lice mesta i utvrdili da je neophodno uklanjanje objekta.

“Stručnjaci oba zavoda su utvrdili da se objekat pod unapred definisanim uslovima može ukloniti. Mi trenutno ispitujemo tržište da vidimo koliko će to koštati, jer je specifično uklanjanje objekta, nije klasično rušenje. Moraćemo na osnovu njihovog rešenja o demontaži, odnosno uklanjaju objekta, da sve one definisane vrednosti sačuvamo, propisno odložimo i deponujemo. Moramo obezbediti adekvatan prostor, verovatno većeg gabarita, za deponovanje i sprečavanje nepovoljnog atmosferskog uticaja, a nešto će se deponovati i na otvorenom prostoru. To će sigurno poskupeti proces, ali objekat se mora ukloniti, i zbog bezbednosti ljudi koji tu žive, i samih građana koji prolaze tamo. Nadam se da ćemo za nekoliko meseci, verovatno krajem leta, početi sa demontažom i uklanjanjem porušenih delova kompleksa “Bela mačka” – izjavio je Ranđelović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker