Kultura

Daruje neprocenjivu fresku Sukovskom manastiru

Jedan od najboljih kopista fresaka u našoj zemlji, Piroćanac Časlav Colić poklonio je veličanstvenu kopiju freske Uspenije Presvete Bogorodice iz manastira Sopoćani Sukovskom manastiru, pa će ovo pravo remek delo freskoslikarstva krasiti pripratu ove svetinje nedaleko od Pirota. 

Ovu fresku Colić je oslikavao zadnje tri godine. Časlav Colić je kao kopista fresaka Narodnog muzeja u Beogradu ceo svoj radni vek proveo čuvajući od nestanka freske iz najvećih srpskih svetinja, od kojih se mnoge sada, nažalost, nalaze u veoma lošem stanju, uništene su u ratnim razaranjima ili je njihova sudbina nepoznata, s obzirom da se mnoge nalaze na Kosmetu.

-Imao sam želju da tu kompoziciju ostavim u našem kraju, jer Sopoćani nisu blizu, a i pitanje je kako će to biti, vidimo šta nam se dešava, da nam najveće svetinje ostaju u tuđim zemljama-kazao je Colić i dodao da će ovo remek-delo krasiti pripratu Sukovskom manastira. Po njegovim rečima, u narednom periodu nastojaće da ukrasi svojim delima celu pripratu. Colić je do sada u više navrata poklanjao svoja dela rodnom gradu, tako je impozantnu kopiju freske Uspenja Presvete Bogorodice Skupštini Grada, dok je kopiju čuvenog Belog anđela, poklonio Opštoj bolnici u Pirotu. Njegovi radovi do sada su izlagani širom Evrope.

foto Dragana Branković, video TV Pirot

 

 

http://www.pirotskevesti.rs/zivot-drustvo/zagonetni-pogled-na-licu-belog-andela/

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker