Lokalna samouprava

Darovi netaknute prirode u Dojkincima posećeniji nego ikada

Ovogodišnja, treća po redu manifestacija Darovi netaknute prirode koju organizuje MZ Dojkinci uz pomoć Turističke organizacije Pirot i Grada Pirota izazvala je ogromno interesovanje zaljubljenika u vrhunsku hranu sa Stare planine, ali i u ljubitelje prirode. Selo Dojkninci danas je bilo prepuno posetilaca, na stotine automobila probijali su se kroz selo kako bi našli parking, a večeras će biti održan i koncert rok muzike u Sportsko rekreativnom centru Dojkinci. 

Ambiciozni predsednik MZ Dojkinci Ivica Veljković, koji ogromnu energiju ulaže u oživaljavanje svog sela,  kazao je novinarima da je ova manifestacija pokazala da ima potencijala da da dodatan impuls oživljavanju sela Dojkinci, ali i Stare planine.

Miljan Živadinović bavi se proizvodnjom krompira šest godina.

-Iz godine u godinu povećavamo površinu pod krompirom. Krompir je vrhunskog kvaliteta, najkvalitetniji koji se može naći u ponudi. Nadmorska visina je idealna za uzgajanje krompira, do 1000 metara nadmorske visine, zemljište je izuzetno, a i klima je faktor koji takođe omogućuje ovako kvalitetnu proizvodnju-kaže Živadinović i dodaje da se iz godine u godinu povećava površina pod krompirom.

Dragan Jovanović iz Turističke organizacije Pirot kaže da Stara planina ima ogromne potencijale za aktivan odmor, a posebno je važan adut u tom smislu – hrana sa Stare planine.

-Sve je veća potražnja za kvalitetnim sirom, kačkavaljem, pirotskim jagnjetom, borovnice, pečurke, med. To je nešto od čega može da se krene kada je reč o razvoju turizma. Tu je i priroda koja je nesumnjivo prelepa takođe je važan adut-kazao je Jovanović.

Manifestaciju je posetio i zamenik gradonačelnika Pirota Vidojko Panajotović, koji je u društvu Ivice Veljkovića obišao štandove, razgovarao sa izlagačima kojih je ove godine više nego ikada – čak tridesetak.

foto Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker