Gradska hronika

Darovi netaknute prirode – turistička manifestacija u Dojkincima okupila ogroman broj posetilaca

Veliki broj posetilaca danas je uživao u Dojkincima na Staroj planini na manifestaciji “Darovi netaknute prirode”. Ova manifestacija, iako se održava tek drugu godinu zaredom, prevazišla je sva očekivanja, posećenost je danas bila izvanredna a osim gostiju iz Pirota, bilo je i gostiju iz inostranstva. Odlična organizacija i veliki broj zanimljivih sadržaja obeležili su manifestaciju koja očigledno ima svetlu budućnost. Brojne specijalitete sa Stare planine probali su svi posetioci manifestacije, a na kraju je organizovana i zakuska za sve prisutne. Da užitak bude potpun, osim vrhunske hrane , posetioci su mogli da uživaju i u vrhunskom takozvanom zanatskom pivu, koje se proizvodi u Pirotu od vode iz Dojkinačke reke. 

Vredne domaćice iz Dojkinaca, ali i Brloga, Rsovaca i drugih staroplaninskih sela, pripremile su vrhunske specijalitete u kojima su mogli da uživaju i najprobirljiviji.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić otvarajući manifestaciju podsetio je da je pre samo nekoliko godina Dojkinci bilo selo bez asfalta, a onda je najpre asfaltiran put do sela do koga se sada neuporedivo brže i bezbednije stiže, a nakon puta, Grad Pirot je otkupio i staru vojnu karaulu od koje je rekonstrukcijom nikao najmoderniji planinarski dom u zemlji zahvaljujući kome je došlo do pravog buma kada je reč o broju noćenja na Staroj planini.

 

-Želim da se zahvalim predsedniku MZ, koji zajedno sa našom Turističkom organizacijom i Gradom organizuje ovu manifestaciju. Ako se malo vratimo unazad, setićete se vremena kada nije bilo asfaltnog puta, kada smo počeli da rešavamo problem vodosnabdevanja i kada smo kupili staru vojnu karaulu. Sećam se prvog kola koje je odigrano u selu kada je došao asfalt i tada je, čini mi se, ovo selo počelo da se diže. Druga važna etapa je kada smo kao Grad odlučili da kupimo karaulu koja je sada potpuno renovirana i predstavlja stecište okupljanja i planinara i ljudi koji vole Staru planinu. Sada kad sam došao video sam i mlade ljude, i mnogo obnovljenih kuća, i pivnicu. Želim da ovo selo i dalje napreduje, a to će se i desiti ako imamo ovakve manifestacije i ako se vi svi skupite oko predsednika MZ i da zajedno sa njim tražite od nas, a mi ćemo dati podršku-kazao je gradonačelnik Vasić.

Ivica Veljković, predsednik MZ Dojkinci i jedan od organizatora ove manifestacije, kazao je okupljenima da Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Vasićem puno pomaže da se ovo selo oživi koliko je to moguće. 

-Želim vam svima da uživate u vrhunskoj hrani, darovima netaknute prirode iz srca Stare planine i da nam naredne godine dođete opet-kazao je Veljković.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kazao je novinarima da je cilj ove manifestacije prezentacija turističke ponude Stare planine, a posebno gastronomije.

-Ovo je manifestacija u selu koje je najudaljenije, ali je možda i najlepše jer je i ulaz na neki način u stroge rezervate prirode. Imamo zadovoljavajuće smeštajne kapacitete od preko 100 ležajeva. Mi smo, uz podršku grada, spremni da pomognemo održavanje ovakvih manifestacije koje mogu da budu interesantne turistima. Ove manifestaciju vraćaju život u selo i upravo to je jedan od naših ciljeva-kazao je Zlatkov.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker