Gradska hronika

Brojne nove aktivnosti na Staroj planini. Postavljeni novi mobilijari, izgradjen most u kanjonu Vladikine ploče, vršeno poribljavanje…

Plan upravljanja Parkom prirode “Stara planina” ove godine, bez obzira na aktuelnu epidemiološku situaciju koja je bila velika prepreka, ispunjen je, bez malo, sto osto. Početak godine je bio težak, ali se ubrzo krenulo sa realizacijom planova čim su vremenske prilike omogućile kaže, Darko Đorđević, upravnik Parka “Stara planina” i Specijalnog rezervata prirode “Jerma”.

“Ove godine, kao nikada do sada, zabeležen je veliki broj posetilaca na mnogo lokaliteta na Staroj planini i dolini Jerme. Na Staroj planini smo uredili osam kilometara staza i sagradili most na Visočici u kanjonu Vladikine ploče. Tu su sada i četiri odmarališta za posetioce na samoj trasi staze. Opremili smo jednu letnju učionicu kod Centra za posetioce “Vrelo” koja će biti od koristi svima, čak i u ovom “covid režimu”, da se može održavati nastava na otvorenom prostoru. Nastavili smo radove na uređenju odmarališta u selu Temska preko puta Manastira Sveti Đorđe. Radovi su započeti prošle godine, a ove su nastavljeni. Izletničke klupe i stolove dodatno donosimo i nastavićemo sa daljim uređivanjem sa ciljem da se tu napravi kamp prostor uz samu reku.

Na Staroj planini smo pratili stanje divlje flore i faune, zdravstveno stanje divljači, a još uvek pratimo stanje na lokalitetu gde se dogodio veliki požar, krajem 2019. godine, u prvoj zoni zaštite. Naše ribolovne vode smo poribili pastrmskom mlađi. Ove godine je poribljavanje bilo najobimnije. U poslednjoj deceniji smo svake godine poribljavali sa deset do petnaest hiljada komada, a ove čak dvadeset osam hiljada komada pastrmske mlađi. Pored ribolovnih voda na teritoriji Pirota jedan deo smo izdvojili za opštinu Knjaževac”- kaže Đorđević.

Kanjon reke Jerme jedan je od tri tipa kanjona koji su po svojim karakteristikama jedinstveni u Srbiji. Ove godine dolina Jerme bila je pravi hit za posetioce iz cele Srbije. Poslednje tri godine se mnogo radilo na prezentaciji i uređenju, tako da je posetiocima u velikoj meri olakšan boravak u ovom predelu. Sve su staze obeležene, postoji desetak informativnih tabli pored samog asfaltnog puta sa svim karakteristikama staza. Ove godine su urađene dve staze uz redovno održavanje postojećih. Dve lokacije su uređene za izletnike, jedna je pored Manastira Sveti Jovan Bogolsov, a druga u selu Trnski Odorovci odakle vode staze ka Vlaškoj planini. Postavljena su dva mobilijara u selu Vlasi i dodatno su uređeni vidikovci Ravni kamik i Mumulj.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker