Ostale vesti

“Dani hleba i sira” – Mlekarska škola obeležava 77. rođendan

U okviru obeležavanja Dana  Mlekarske škole “Dr Obren Pejić” održana je tradicionalna manifestacija “Dani hleba i sira”. Na štandovima u holu Doma kulture svoje proizvode izložili su učenici prehrambenih smerova pirotskih škola, kao i učenici gostujućih škola iz Srbije i Bugarske. U sali Doma kulture održana su stručna predavanja i prigodna svečanost povodom Dana škole.

U okviru manifestacije “Dani hleba i sira” u holu Doma kulture birao se se najlepši sto kroz umetnički oblikovano testo, a u Mlekarskoj  školi održano je  takmičenje u izradi slavske pogače. Na štandovima su učenici izložili  prehrambene proizvode koje su  pravili uz pomoć svojih profesora za tradicionalnu manifestaciju koja je ponovo održana posle trogodišnje pauze.

Direktor Mlekarske škole, Nenad Đorđević, kaže da je  veoma  zadovoljan što se ponovo održava manifestacija koja već 14 godina prati  obeležavanje  Dana Mlekarske  škole. “Zadovoljni smo što opet imamo  ovakvu mladalačku energiju, lepotu i kreativnost mladih ljudi. Ponovo smo, posle 2019. domaćini tradicionalne manifestacije “Dani hleba i sira”. Želim da podsetim da je iz naše Škole izašlo mnogo mladih kreativnih ljudi koji su danas nosioci prehrambene industrije, ne samo u Pirotu već i širom Srbije. Veoma sam ponosan na sve nas u Školi, jer smo sačuvali ovu manifestaciju i u najtežim vremenima” – kaže direktor Mlekarske škole.

Goste u holu Doma kulture pozdravio je, zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, čestitajući svima koji su doprineli razvoju Škole i dodao da će lokalna samouprava i u narednom periodu podržati aktivnosti na unapređenju.  “Od čuvenih Crnovunaca, od kojih smo preuzeli tehnologiju pravljenja kačkavalja, pa do slavnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, danas smo došli do toga da ponovo moramo da skrećemo pažnju koliko je zapravo proizvodnja i prerada mleka na Staroj planini važna za nas. Mi možemo da razvijamo i privredu i turizam i sve ostalo, ali Mlekarska škola je obrazovna institucija koja je tu da nas nauči kako da iskoristimo prirodne resurse koji zaista jesu potencijal privrednog razvoja. Sa druge strane imamo učeničku kompaniju u Mlekarskoj školi, ovakvu kakva danas postoji i možemo svima koji dođu u Pirot da predstavimo  proces spravljanja kačkavalja koji je pored ćilima i peglane kobasice, proizvod koji predstavlja Pirot” – rekao je Colić.

Emilija Popović, zamenica predsednice Skupštine grada podsetia je da je Pirot grad po meri dece i da je 2005. usvojen Lokalni akcioni plan za decu u okviru kojeg su predviđena podsticajna sredstva za obrazovanje i razvoj omladine kako bi se u svom usavršavanju i sticanju veština vratili u Pirot i dali svoj doprinos razvoju grada. Ona je u ime gradonačelnika Pirota i Skupštine grada čestitala učenicima i profesorima Mlekarske škole Dan škole uz želju da nastave uspešnu tradiciju.

Dan škole obeležen je nizom manifestacija, likovnim i literarnim konkursima.Gosti današnje manifestacije su učenici i profesori iz Gimnazije za turizam “Peno Simov” iz Gabrova u Bugarskoj, sa kojom Mlekarska škola sarađuje već nekoliko godina kroz međusobne posete i učešće u zajednikim akcijama i projektima.

U okviru obeležavanja Dana škole u svečanoj sali Doma kulture održana su stručna predavanja a u svečanom delu  nstupili su učenici muzičke škole “Dr Dragutin Gostuški”.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker