Bela Palanka

“Dani banice” u Beloj Palanci – Preko 250 takmičara nadmeće se u pravljenju najbolje banice

Gastro-turistička manifestacija “Dani banice” održava se od 12. do 14. avgusta  u Beloj Palanci. Oko 250 učesnika  iz Srbije, Bugarske i Makedonije takmičiće se u pripremanju slane, slatke, integralne ali i kreativne banice. Žiri koji će ocenjivati takmičare i odlučivati o dodeli nagrada je iz Asocijacije šefova kuvara Srbije, jedan kuvar iz Bele Palanke i Ivan Zvezdev, poznato ime u svetu kuinarstva u Bugarskoj.

Mioš Lilić, direktor Turističke organizacije Bele Palanke kaže da se ove godine na “Danima banice” očekuje oko 30.000 posetilaca. Novina je da i novinari koji prate manifestaciju pripremaju banicu te da će i njihovo umeće ocenjivati žiri. Kao i do sada organizovane su radionice za izradu banica koje svakodnevno pohađa tridesetoro dece i radiance crtanja na brašnu koje su namenjene najmlađim posetiocima. Dvadesetoro dece pohađa radionice o starim zanatima. Promoter manifestacije je Nenad Gladić  poznat pod nadimkom Lepi brka.

Proglašenje najuspešnijih učesnika u svim takmičarskim kategorijama, za koje su pripremljene vredne novčane nagrade, je sutra 14. avgusta  u 21:30 ujedno će biti dodeljene nagrade za najbolje aranžirani sto i za  novinara koji je napravio najbolju banicu. Po proglašenju pobednika goste će zabavljati Dejan Petrović i Big bend.

„Dani banice“ je gastro-turistička manifestacija takmičarskog karaktera i neguje običaje, kulturu i tradiciju ovog kraja Srbije. Ova manifestacija pokušava da sačuva od zaborava stare kulinarske recepte naših baka, te da ih prenese dalje kako su se oni i prenosili „s kolena na koleno“ kroz istoriju.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker