Pirot - Mali Jerusalim

Danas su Mladenci – Praznik mladih bračnih parova

Pravoslavni vernici danas slave praznik poznat u narodu kao  Mladenci. Proslavlja se u  prvoj godini braka, tačnije, slave ga  oni koji su sevenčali posle 22. marta prethodne godine. Gosti mladencima donose pokloni koji bi trebalo da olakšaju svakodnevni život novim supružnicima. Najočuvaniji običaj je pravljenje obrednih kolačića – mladenčića, kojih treba da bude 40, a mlada ih daruje gostima.pazarska crkva

U pojedinim delovima Srbije, naročito na jugu, Mladence obeležavaju svi vernici. Mladenci su uvek 22. marta, vezani su za datum a posvećeni su uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Praznuje se  uspomena na četrdeset Mučenika Sevastijskih,  mladića koji su bili vojnici rimskog cara Likinija. Kad su nastali ponovni progoni hrišćana, četrdeset njih nije htelo da se odrekne Hrista. Naređeno je da se kamenuju, ali su se kamenice vraćale i pogađale one koji su ih bacali. Rimski vojvoda je od besa naredio da oni budu pogubljeni 320. Godine.

Inače, Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da i hrana koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker