Pirot - Mali Jerusalim

Danas su Duhovi, praznik Svete Trojice

Pošto se ovaj veliki događaj odigrao 50 dana posle Vaskrsenja Hristovog, i praznik se uvek slavi 50. dana posle Vaskrsa, pa stoga uvek pada u nedelju i zove se još i Pedesetnica.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik koji proslavlja Svetu Trojicu, u spomen na silazak Duha Svetoga na apostole.

Čitava služba Pedesetnice, za koju je karakteristično to da je vrlo svečana i uzvišena, predstavlja razradu svakodnevne liturgijske pesme u čast Svete Trojice: “Videsmo Svetlost istinsku; primismo Duha Nebeskoga; nađosmo veru istinitu, klanjajući se nerazdeljivoj Trojici, jer nas je Ona spasla”. U službama ovoga dana mnogo puta se peva i molitva Duhu Svetome: “Carju Nebesnij”.

Na veliki praznik Sveta Trojica vernici tradicionalno posećuju manastire i traže oprost grehova ili lek za bolesti.

Dobro je, kako se veruje u narodu, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu. Ovaj praznik naziva se i Duhovi, pošto predstavlja silazak Svetog duha na apostole.

Narodna verovanja i običaji

Pre Duhova, na groblju se održavaju takozvane otvorene zadušnice.

To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća. Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće u torbama i tašnama jer veruju da će ih Bog zaštititi od raznih nesreća koje mogu da ih snađu.

Ovaj praznik slave katolici, pravoslavci i mnoge druge hrišćanske crkve.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker