Pirot - Mali Jerusalim

Danas su Blagovesti, praznik koji donosi sreću – Sutra je Lazareva subota, u nedelju Cveti

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Blagosvesti, dan kada se Hrišćani podsećaju dolaska Arhangela Gavrila koji je Bogorodici javio blagu vest da će roditi Sina Božjeg. Blagovesti spadaju u radosne praznike i uvek se slavi 7. aprila, devet meseci pre Božića. “Silaskom Svetog Duha na prečistu devu” počinje obnova čovečanstva, a rečima arhangela Gavrila “Raduj se, Blagodatna, Gospod je s tobom”, otvara se istorija Novog Zaveta i počinje preobražaj čovečanstva.

Od Blagovesti, kako se smatra, počinje setva žita, a srećan je i za kalemljene voća. Dan posle praznika Blagovesti, Crkva slavi Svetog arhangela Gavrila, koji je, prema zapisima, zadužen za radosne vesti.

Sutra je  Lazareva subota  a u nedelju Cveti – Ulazak Hristov u Jerusalim. Sva tri dana sveta Liturgija će se služiti od 8 časova u  hramu Roždestva Hristovog u Pirotu.

Na Lazarevu subotu, nakon svete Liturgije, biće organizovana tradicionalna likovna radionica za decu. Svi radovi će biti izloženi na Vaskrs u priprati hrama.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker