ObrazovanjeOstale vesti

Danas se završava izjašnjavanje osmaka o izboru predmeta iz kojeg će polagati treći test na završnom ispitu

Pravilnikom o izmenama Pravilnika o programu završnog ispita u osnovnom obrazovanju i vaspitanju kojim su predviđene  promene cilja završnog ispita i strukture, učenici osmog razreda su se zaključno sa današnjim danom izjašnjavali  iz kojeg će predmeta od pet ponuđenih raditi treći test. Deo završnog ispita će, pored testa iz srpskog (maternjeg)  jezika i književnosti  i testa iz matematike,  od ove godine umesto kombinovanog testa, biti i test iz jednog od predmeta sa liste koji su učenici  izabrali: biologija, geografija, istorija, fizika i hemija.

U pirotskim školama osmaci su se različito izjašnjavali  o izboru predmeta koji će polagati u okviru trećeg testa na završnom ispitu. U školi “Vuk Karadžić” većina je izabrala biologiju, sledi geografija, istorija, fizika dok se  najmanji broj učenika odlučio da treći test polaže iz hemije. U OŠ “8. septembar” čak 50% učenika izabralo je geografiju kao predmet za završni ispit, sledi biologija, istorija, hemija i fizika.  Oko 50% osmaka škole “Dušan Radović” opredelilo se za istoriju a ostali su birali biologiju, fiziku, geografiju i hemiju. Geografiju je kao predmet za treći test izabralo 40% učenika završnih razreda škole “Sveti Sava”  a ostali učenici izabrali su biologiju, hemiju, istoriju, dok će  najmanji broj učenika polagati test iz fizike.

Podaci o izabranom predmetu će za svakog učenika biti uneti u bazu podataka Ministarstva prosvete i svako od učenika će moći da proveri prijavu. Ispravka eventualnih grešaka  i izmena želja biće moguća 30. i 31. januara. Posle ovog datuma to će biti konačan izbor prdmeta koji će se polagati kao treći test.

Svaki učenik  može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti i 14 iz matematike  dok treći test donosi 12 bodova, što je ukupno 40 bodova koje učenik može ostvariti na završnom ispitu. Podsećamo, da na osnovu uspeha iz VI, VII i VIII razreda učenik može ostvariti 60 bodova.

Završni ispit je obavezan za sve učenike osmog razreda oisnovne škole jer je to uslov za završetak osnovnog obrazovanja kao i uslov za upis u srednju školu. Izbor predmeta na trećem testu ne utiče na listu želja koju učenik podnosi za upis u srednju školu i bez obzira na izabrani predmet na završnom ispitu učenik može da se opredeli za bilo koji smer.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker