Korona virus

Danas registrovano 38 pozitivnih slučajeva covid19 u Pirotskom okrugu

Na današnji dan registrovano je ukupno 38 POZITIVNIH lica sa područja okruga (na PCR testu 10 pozitivnih i na antigenskom 29 pozitivnih (Pirot 17, Dimitrovgrad 8, BelaPalanka 9 i Babušnica 5).

Danas, 23.11.2020. poslato je 76 uzoraka na PCR test u laboratorijuVatreno oko” u Nišu.

        Od 02. do 23. novembra 2020. god. uzorkovano je 576briseva na PCR od kojih je 295 POZITIVNO (162 iz Pirota, 90 iz Dimitrovgrada, 33 iz Bele Palanke, 2 iz Niša i 5 iz Babušnice), što predstavlja nagli porast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH (zbog postojanja velikog broja asimptomatskih slučajeva, zato što se mnogi oboleli ne jave lekaru, kao i da se mali broj obolelih testira )

     Sva lica potrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničkeslike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. (763 lica su u izolaciji).Danas je naložena mera kućne izolacije za 92 lica, a ukinuta za62 (potvrđeni i njihovi kontakti). Povećava se broj pregleda u COVID ambulantama: u DZ Pirot juče je obavljeno 167pregleda, u Dimitovgradu, DZ Babušnica  i DZ Bela Palankanešto ispod 50 u dane vikenda.

      Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš izdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranihPCR i antigenskim testom do danas laboratorijski je potvrđeno744 osoba: u Pirotu 453, Babušnici  48, Beloj Palanci 132; Dimitrovgradu 111. Od početka epidemije do danas registrovano je31 umrlo lice sa područja okruga.

    Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu i Beloj Palanciprocenjuje se kao  VANREDNA, u Pirotu kao NEPOVOLJNA sa tendencom prelaska u VANREDNU, dok se na područjuopštine Babušnica procenjuje kao NESIGURNA sa tendencomprelaska u NEPOVOLJNU.

    Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leči se 8 bolesnika sapneumonijom (2 iz Dimitrovgrada, 5 iz Pirota I 1 iz Babušnice). U Kliničkom centru Niš leči se 10 bolesnika sa područja našegokruga, od kojih su tri na intenzivnoj nezi.

 INTENZITET VIRUSA JE VRLO VISOK !!! U NAREDNE DVE NEDELJE OČEKUJE SE PORAST BROJA OBOLELIH. POŠTUJTE SVE PREVENTIVNE MERE.  

                                                                                       Centar zakontrolu i prevenciju bolesti

                                                                                               Zavodza javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker