Pirot - Mali Jerusalim

Danas je Velika Gospojina – gradska slava

Danas Srpska pravoslavna crkva obeležava jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Veliku Gospojinu ili Uspenje Presvete Bogorodice. Velika Gospojina je ujedno i slava grada Pirota.

Današnji praznik predstavlja uspomenu na smrt Bogorodice. Prema narodnom predanju, ona se na ovaj dan vaznela na nebo i „predala je svoj duh u ruke Spasitelja“.

Na Veliku Gospojinu se završava post koji traje dve nedelje, pa bi svi koji su postili danas trebalo da odu na pričest,  posebno žene.

Bogorodica je poživela dugo posle smrti svog sina, predanja govore da je doživela 60 godina, a možda i više. Za vreme života je obilazila sva mesta koja su je podsećala na bitne trenutke u životu njenog sina i time je pružala primer svim vernicima. Navodno je o njoj brinuo apostol Jovan, u čijem domu je živela do smrti, okružena pažnom apostola.

Smatra se zaštitnicom žena, a posebno porodilja i majki. Zbog toga žene na današnji dan ne treba ništa da rade, iz poštovanja prema Bogorodici. Generalno se ne preporučuje rad, posebno ako je u pitanju neki nposao koji tek treba započeti.


U narodu postoji predanje da od Velike do Male Gospojine treba brati lekovito bilje koje pomaže sa različitim tegobama, kao i da sa jesenjim radovima treba nastaviti tek posle Male Gospojine. Borovnice i biljke koje se danas uberu će navodno imati posebna lekovita svojstva i doneti zdravlje ukućanima.


Ovaj praznik je veoma poštovan u našoj zemlji, pa se po celoj Srbiji u čast Bogorodice održavaju vašari i narodni sabori.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker