Pirot - Mali Jerusalim

Danas je VAVEDENJE, jedan od najvećih hrišćanskih praznika

Postoji i verovanje da će, ako na Vavedenje bude padala kiša, naredna godina biti berićetna, ako pak duva jak vetar, godina pred nama biće oskudna kada je o usevima reč. Ako bude snega i hladnoće - naredna godina biće topla. 

Danas Srpska pravoslavna crkva i vernici slave jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Vavedenje Presvete Bogorodice.

Shodno predanju, na ovaj dan, u Jerusalimu, Marija je kao malo dete, sa svega tri godine, uvedena u crkvu gde se pred Bogom zavetovala na devičanstvo.

U našem narodu ovaj praznik posebno slave porodilje i nerotkinje. Porodilje slave Vavedenje kako bi im Bogorodica štitila decu, a nerotkinje kako bi im Bogorodica pomogla da dobiju porod. Stočari pak veruju da im Bogorodica štiti stoku od zveri.

Po drevnim običajima, od Vavedenja pa sve do proleća, ne treba praviti svadbe. Postoji i verovanje da će, ako na Vavedenje bude padala kiša, naredna godina biti berićetna, ako pak duva jak vetar, godina pred nama biće oskudna kada je o usevima reč. Ako bude snega i hladnoće – naredna godina biće topla. 

Vavedenje je inače slava najveće srpske svetinje – Hilandara na Svetoj Gori, gde se, noć uoči praznika organizuje svenoćno bdenije. Patrijarh srpski Porfirije će na Vavedenje bogoslužiti u manastiru Gornjak gde će osvetiti obnovljenu svetinju.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker