Lokalna samouprava

Danas je Međunarodni dan dece

Širom sveta 1. juna obeležava se Međunarodni dan dece kako bi se ukazalo na dečja prava i najznačajnija pitanja iz oblasti obrazovanja i socijalne i zdravstvene zaštite najmlađih.

Agenda 2030 Ujedinjenih nacija sadrži 17 ciljeva održivog razvoja, a jedan od ciljeva koji je veoma važan za dobrobit dece u budućnosti je  bеsplatno predškolsko, osnovno i srеdnjе i pristupačnije univerzitetsko obrazovanje i podizanje nivoa uključenosti, posebno najosetljivijih grupa, u obrazovni sistem.

Procenat dece koja se upišu u osnovnu školu u Srbiji, prema podacima iz Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja o sprovođenju Agende 2030iz 2019.godine iznosi 95,7%. Ali, podaci ukazuju i da čak 10 do 15% upisane dece ne završi osnovno školsko obrazovanje i da samo 9% najsiromašnije dece pohađa predškolsku nastavu. 

Aktivnosti koje doprinose ispunjavanju ciljeva održivog razvoja Agende 2030 UN, među kojima je i cilj 4. podržava Platforma za opštedruštveni dijalog o sprovođenju ciljeva održivog razvoja u Srbiji “Održivi razvoj za sve”, koji u okviru Nemačke i Švajcarske razvojne saradnje sprovodi GIZ.

ilustracija – Dobrosav Bob Živković

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker