Pirot - Mali Jerusalim

Danas je Đurđic, jedna od najčešćih slava srpskih porodica

Pravoslavni vernici obeležavaju praznik prenosa moštiju Svetog Georgija, dan koji je u narodu poznat kao Đurđic. U hramovima Srpske pravoslavne crkve danas se obeležava Đurđic. To je jedna od najčešćih slava srpskih porodica.pazarska crkva

Po hrišćanskom učenju, Sveti Georgije prvi je u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem. Sveti Georgije pogubljen je 303. godine, zato što je, kao Hristov vojnik, odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru. Svetac je veoma poštovan u našem narodu. Slavi se dva puta godišnje – 16. novembra po novom kalendaru, kao Đurđic, praznik prenosa moštiju svetitelja u Palestinu i polaganja u velelepni, njemu posvećeni, hram, i 6. maja kao Đurđevdan, dan smrti Svetog Georgija, velikomučenika i borca za hrišćanstvo.

Đurđic je slava ili preslava mnogih srpskih mesta i porodica.

Đurđic označava početak Vučjih dana ili Mratinaca, dana do Mratindana, 24. Novembra Po narodnom verovanju zima dolazi sa Đurđicem, a odlazi sa Đurđevdanom, ako su Mratinci magloviti, zima će biti promenljiva, ako je vedro, zima će biti ljuta.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker