Gradska hronika

Danas je 9. maj – Dan pobede nad fašizmom!

Danas se širom sveta obeležava 9. maj, dan kada je kapitulirala fašistička Nemačka. Ovaj veliki dan, tradicionalno je obeležen i u Ruskoj federaciji.

Povodom pobede u Velikom otađžbinskom ratu koji je odneo preko 25 miliona   žrtava tadašnjeg SSSR-a, predstavljena je ratna avijacija ove velike države, a na nebu iznad Kremlja i Crvenog trga pojavila se i akro grupa sa najmodernijim vazduhoplovima koji su na nebu “iscrtali” zastavu Rusije.

Pomenuta akro grupa,  bila je  učesnik  parade Vojske Srbije “Korak pobednika”, koja je održana na Novom Beogradu  16. oktobra 2014. godine, kada je, među zvanicama bio i počasni gost  Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije.

Od akrobacija  koje su,tog kišovitog oktobarskog  popodneva  ,  izveli ruski, ali i naši  piloti, velikom broju posmatrača, među kojima smo bili i mi, kao  i mnogi drugi  Piroćanci – bukvalno je zastajao dah.

Naravno od te 2014. godine naše oružane snage su značajno ojačane i osavremenjene.

fotografije arhiva PV

Saopštenje Besmrtnog puka Pirot

Povodom sedamdeset šeste godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu  dana 09.05.2021. u Pirotu položen je cvet sa Georgijevskom lentom od strane Besmrtnog puka Pirot na spomenik ,,Cvet mladosti”  hrabrim borcima  poginulim u ratovima od 1991 do 1999.g.  

Polaganje cveta organizovano je u znak sećanja na veličanstvena dela naših predaka i saboraca koji su svojim herojstvom pokazanim u svim ratovima koji je vodio srpski narod odbranili slobodu u kojoj mi danas živimo.  

 Manifestacija ,,Besmrtni puk  Srbija’’ se po prvi put organizuje na teritoriji grada Pirota na Dan pobede nad fašizmom  i ima iskljucivo rodoljubivi i moralni karakter. 

U svim ratovima srpski i ruski narod u svom savezništvu je uvek bio narod pobednika i nikada nije bio na pogrešnoj strani istorije. 

Živeći u slobodi sećajmo se sa ponosom naših predaka koji su uvek bili na strani istine i pravde. 

Slava im i hvala . 

Živela Srbija ! 

Koordinator Besmrtnog puka Pirot 

Milan Stojanović 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker