Lokalna samouprava

Danas, 2. januara u 11:20 rodila se prva beba u Pirotskom okrugu u 2019. godini

Danas u 11:20 u pirotskom porodilištu rođena je prva beba u 2019. godini u Pirotu. Porodilište je danas posetio gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić sa ćerkom Anjom i direktorom Vodovoda Zoranom Nikolićem. Oni su majkama i bebama koje su rođene krajem godine i još uvek su u porodilištu podelili tradicionalne poklone.

Ipak, podaci o broju novorođenčadi nisu ohrabrujući jer je u Pirotu primetan blagi pad broja rodjenih beba. U 2018. godini rođeno je naime 11 beba manje nego 2017. godine. 

-Ovo je tradicionalna poseta i drago mi je što na upravo ovakav način započinjemo godinu – darivanjem mališana – novorođenčadi. Bilo je par porođaja neposredno pre Nove godine a  ove godine upravo je rođena prva beba u 11:20, reč je o dečaku. Ipak, podatak da je u 2018. godini rođeno 11 beba manje u Pirotu treba da bude alarm i ja apelujem na mlade ljude u Pirotu da se odlučuju na brak i na rađanje. Uprkos dobrim uslovima koje postoje ovde, uprkos brojnim podsticajima i sredstvima koje ulažemo svake godine i u zaštitu porodice, povećanje nataliteta, a to radi i država, očigledno da imamo problem sa natalitetom. Jedanaest beba manje u odnosu na 2017. godinu nije previše zabrinjavajući podatak, može to da bude i trenutna oscilacija, ali bez obzira na to, brojka od 402 bebe morala bi da bude veća-kazao je gradonačelnik Vasić.

Dr Vladan Đurov kazao je da uslovima kojima raspolaže Porodilište Opšte bolnice u Pirotu mogu da pozavide i mnogo veći gradovi. 

-Nadamo se da će ovaj blagi negativni trend od ove godine biti izuzetak i da ćemo imati više dece ove i narednih godina-kazao je dr Đurov. Vasić i Nikolić su obišli Porodilište u društvu direktora Opšte bolnice Pirot Gorana Petrovića.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker