Gradska hronika

Dan ustanka u Pirotu

SUBNOR grada Pirota obeležio je Dan ustanka naroda Srbije. Centralna proslava realizovana je kod spomen doma boraca “Vrelo”, polaganjem cveća i venaca u prisustvu članova SUBNOR-a i meštana okolnih sela. U ime SUBNOR-a grada Pirota sve prisutne pozdravio je predsednik udruženja Peco Todorovski nakon čega je pozvao prisutne da pristupe polaganju cveća i venaca. Delegaciju SUBNOR-a grada Pirota sačinjavali su Milan Stojanović, koordinator SUBNOR-a Srbije za Pirotski okrug, Milovan Nešić, član GO SUBNOR-a Pirot i Nada Mijić, dugogodišnji član.

Potom su cveće položile delegacije:

Pirotskog upravnog okruga, Načelnica Mimica Kostić Đorđević,
grada Pirota na čelu sa Vidojkom Panajotovićem, pomoćnikom gradonačelnika,
GO SPS Pirot i
Udruženje penzionera policije.

Po polaganju cveća i venaca minutom ćutanja odata je počast svim poginulim i stradalim u II svetskom ratu.

Prigodan govor o značaju Dana ustanka održao je predsednik SUBNOR-a grada Pirota, Peco Todorovski. U svom izlaganju istaknuo je značaj antifašističke borbe i da je iz Pirota i okolnih sela u partizane otišlo preko 16 000 građana od kojih je oko 4 000 ranjeno, a 2 000 nije imalo sreće da dočeka kraj rata. Osim toga mnogi građani su bili uhapšeni i odvedeni u radne logore ili logore smrti a tu su i civilne žrtve kojih nije bilo malo a neke od njih su ubijane na svirep način.

Jedne od tih žrtava su bile Dukadinka Đorđević i Jerina Nikolić koje su konjima rastrgnute ali nisu odale pripadnike partizanskog pokreta i na njihovo spomen obeležje u blizini s. Visočka Ržana je položeno cveće delegacije SUBNOR-a grada Pirota i unuke Dukadinke Đorđević, Radmile Milošević.

Istovremeno je Mesno udruženje SUBNOR-a Pirot za selo Petrovac organizovalo polaganje cveća na obeležju “Padež”, iznad sela Petrovac uz prisustvo svojih članova i meštana sela Petrovackao i na spomen ploču poginulim borcima u Balkanskim ratovima kao i Prvom i Drugom Svetskom ratu u centru sela.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker