Gradska hronika

“Dan roze majica” obeležen i u Pirotu

Svesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, učenici četvrtog razreda OŠ,,Sveti Sava”, sa učiteljicom Marijom Nikolić, obeležili su Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja „Dan roze majica“ („Pink Shirt Day“). Obeležavanjem ovog dana želeli su da podignu svest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među decom i mladima, s mogućim teškim posledicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja dece.

Ovaj dan obeležava se od 2007. godine kada je dečak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u roze majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dečaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Školske kolege zgrozile su se zbog takve činjenice i odlučili su da dignu svoj glas protiv nasilnika. Učenici su se solidarisali sa zlostavljanim dečakom tako što su se sutradan u školi pojavili u roze majicama.
Od tada, roze majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.
Kao obrazovna ustanova koja se bavi vaspitanjem i obrazovanjem dece nastavnici ove škole smatraju da je jako bitno da svojim primerima i modelom kod dece razviju prave pozitivne veštine. Od prosvetnih radnika zavisi hoće li adekvatno reagovati na nasilje i isto iskoreniti i ukloniti. Nasilje se vidi i čuje, nasilje nije tiho – boli.
Učenje na ranom uzrastu je temelj, kojim će deca nastaviti da hrabro koračaju kroz život. Delom smo odgovorni da naša deca nakon škole, nastave da budu primer drugarstva, ljubavi, tolerancije, humanosti, da nesporazume rešavaju ne nasiljem i da je svaka igra učenje i aktivnost -timski rad.
Ljubav, zajednistvo, drugarstvo, vrednosti su koje moramo promovisati i negovati !

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker