Agrar

Dan polja kukuruza i suncokreta u Pirotu

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Pirot organizovala je danas tradicionalnu manifestaciju “Dan polja kukuruza i suncokreta” na svojoj poljoprivrednoj ekonomiji u Pirotu, Kostin most bb., na gazdinstvu Kostić Vojislava.

Makroogled sa hibridima kukuruza posejan je 03.05.2023. godine na poljoporivrednoj ekonomiji PSSS Pirot na mestu poznatom kao Kostin Most. U ogledu je ove godine posejano 26 različitih hibrida kukuruza, grupe zrenja FAO od 200 oo 700, iz pet semenskih kuća: Pionir, Syngenta, Institut za kukuruz Zemun Polje, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad i semenske kuće Agrosava.

Ogled sa hibridima suncokreta posejan je 25.04.2023 pored poljoporivredne ekonomije PSSS Pirot na mestu Kostin most.  U ogledu je posejano 5 hibrida suncokreta iz tri semenske kuće: Syngenta, Pionir i Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Danu polja su prisustvovali sem poljoprivrednih proizvođača i predstavnici semenskih, hemijskih i osiguravajućih kuća, kaže Mimica Kostić Đorđević, iz PSSS u Pirotu.

-Cilj postavljanja ogleda je prezentacija raznog sortimenta i ocena sorti za ovo agroekološko područje imajući u vidu plastičnost, tolerantnost na bolesti i štetočine i naravno tolerantnost na stresne uslove (suša i visoke temperature koje su sve izraženije poslednjih godina) kako bi proizvođači na najlakši mogući način mogli da odaberu sorte za svoje parcele. Kao krajnji korisnik ogleda i pravilnog odabira hibrida je poljoprivredni proizvođač koji postizanjem visokog prinosa kukuruza i suncokreta postaje konkurentniji na tržištu i dobija mogućnost povećanja obima proizvodnje-navodi Đorđevićeva.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker