Obrazovanje

Dan otvorenih vrata u O.Š. “Vuk Karadžić” – Priprema dece za upis u prvi razred

OŠ “Vuk Karadžić” otvorila je  svoja vrata za buduće đake prvake i njihove roditelje kako bi se deci predstvila škola, direktor škole, učenici, učitelji i stručni saradnici. Školu su posetila deca   iz vrtića  Lane, Crvenkapa, Prvomajski cvet, Zmaj i Neven. Pored promocije i afirmacije škole, Dan otvorenih vrata se organizuje kako bi se olakšala priprema dece za polazak u školu, otklonile neizvesnosti i strahovi koji muče i decu i roditelje. 

Dan otvorenih vrata  u OŠ “Vuk Karadžić” održava se  treći put sa namerom da se pored  marketinške promocije škole, deci i roditeljima olakša priprema za polazak u školu.  Direktor škole, Tugomir Cvetković, kaže da su ovakve posete prilika da se  otkloni neizvesnost i strahovi koji se vezuju za polazak u školu. “Promovišemo način rada, roditelji i deca se upoznaju sa školom, upoznaju učitelje koji će sa njima raditi, mogu da razgovaraju sa njima i pitaju sve što ih interesuje, tu su i psiholog i pedagog koji objašnjavaju roditeljima na koji način da pripreme decu za polazak u školu” – kaže, Cvetković.

Prema njegovim rečima na ovaj način moguće je preduprediti ili otkloniti neke prepreke koje se obično  javljaju, kao što je strah od škole, plakanje, odbijanje, pa čak i ozbiljniji problemi poput toga da deca ne mogu da spavaju. Upoznavanjem i razmenom informacija sada se takvi problemi  javljaju sporadično i u znatno manjoj meri nego što je to bilo ranije.

Deca su sa roditeljima obišla učionice, predstavljeni su im učitelji a u  fiskulturnoj sali su se budući đaci  igrali  sa učenicima drugog razreda.

Prošle godine je u prvi razred OŠ “Vuk Karadžić” upisano 110 učenika u  4 odeljenja. Škola trenutno ima 1034 učenika zajedno sa isturenim odeljenjima. Ove godine pet odeljenja završva četvrti rared pa j, prema rečima direktora, u planu da uponovo bude upisano 5 odeljenja.

“Gotovo svake godine je broj upisanih prvaka manji u odnosu na prethodnu godinu.  Tako da će,  prema dostupnim statističkim podacima, na nivou grada, školske 2023/2024, biti upisano 10 prvaka manje nego prošle godine” – zaključio je direktor OŠ “Vuk Karadžić”, Tugomir Cvetković.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker