Kultura

Đaci iz Francuske oduševljeni Pirotom i Srbijom

Za 14 godina projekta pirotske Gimnazije “Kreće se lađa Francuska” više od 500 pirotskih gimnazijalaca boravilo je kod svojih vršnjaka u Francuskoj, dok je u Pirotu boravilo više od 400 francuskih gimnazijalaca. Već par dana u Pirotu borave 22 đaka francuske gimnazije “Fenelon” iz Klermon Ferana pa je danas tim povodom upriličen i prijem kod predsednika opštine Vladana Vasića za sve đake iz Francuske, njihove domaćine iz Pirota i profesore.

Adrijan i Kristijan_resize

Učenica gimnazije “Fenelon” Kristijan, kaže da je Pirot potpuno drugačiji grad od Klermon Ferana.

-Videla sam dosta lepi stvari. Zadovoljna sam svojom novom drugaricom koja je nasmejana, vedra, a i ljudi su ovde veoma srdačni. Takođe, videla sam da je ovo grad sa velikom tradicijom i kulturom-kazala je ova gimnazijalka iz Francuske.

Francuski gimnazijalacAdrijan kaže da su u Pirotu svi gostoprimljivi.

-Posebno sam zadovoljan porodicom u kojoj sam smešten. Obišao sam Pirot i okolinu i sve što sam video ostavilo je jak utisak-kaže Adrijan.

Anastasija Marinković kaže da je po prvi put ugostila svoju vršnjakinju iz Francuske.

-Novembra sam bila na razmeni u Francuskoj. Sad su oni došli kod nas, kod mene je moja drugarica Orijan. Ovo je neverovatno iskustvo, prelepo nam je bilo u Francuskoj, naučili smo mnogo toga, i ja ću se potruditi da i Orijan što bolje upozna Pirot i da joj boravak ovde ostane u najboljem sećanju-kaže Anastasija.

anastasija_resize

Ena Mitrović je takođe ugostila vršnjakinju iz Francuske.

-Moja gošća se zove Dijana. Meni je bilo lepo u Francuskoj tako da se trudim s njom uspostavim što bolji kontakt kako bi se osećala onako kako sam se ja osećala u Francuskoj,  kao kod kuće-kaže Ena.

ena mitrovic_resize

Direktor pirotske Gimnazije Bratislav Krstić kazao je da nije lako organizovati i realizovati brojne programe u okviru ovog projekta, ali da to kolektiv Gimnazije radi sa zadovoljstvom.

-Danas smo imali zajedničke časove, popodne će krenuti u razgledanje grada, svakog dana imamo programe namenjene našim gostima, od 9 sati ujutru pa sve do 19 sati-kazao je direktor Krstić.

Predsednik Vasić kazao je, uz reči dobrodošlice, da opština Pirot podržava sve vidove međunarodne saradnje pirotskih škola.

-Deca stvaraju kontakte na taj način koji će im sigurno značiti mnogo jer sam siguran da će mnoga naša deca u budućnosti raditi u Mišelinu, u kome će verovatno raditi i mnogi njihovi vršnjaci iz Francuske i da će imati pozitivne osnove saradnje. Ovo je i svojevrsna promocija Pirota, kulture, Srbije, domaćinskog odnosa prema gostima i zato mi podržavamo i Gimnaziju koja sarađuje sa Francuzima i Rusima, i Ekonomsku školu koja sarađuje sa Nemcima i ostale škole. Ponosni smo na međunarodnu saradnju koju imaju naše škole-kazao je Vasić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker