Lokalna samouprava

Da se ne zaboravi istorija – Obeležen “Skup skojevaca”

SUBNOR grada Pirota obeležio je “Skup skojevaca na Krupačkom vrelu 03. marta 1943. godine”. Toga dana je Dušan Tasković – Srećko, član Okružnog odbora KPJ Niš, održao sastanak sa omladincima Pirota na području sela Krupac i Veliko Selo i objasnio im ciljeve Narodnooslobodilačke borbe. Posle ovog sastanka veliki broj omladinaca stupio je u partizanske jedinice.

Na spomen ploču cveće je položila delegacija SUBNOR-a Pirot u čijem sastavu su bili, predsednik mesnog udruženja SUBNOR-a Pirot za Krupac, Petar Nikolić, unuka Dukadinke Đorđević,  Radmila Milošević i, unuk Jerine Nikolić, Zoran Nikolić. Kao što je poznato, Jerina Nikolić i Dukadinka Đorđević na svirep način su pogubljene od strane okupatora.

U ime  Gradske uprave Pirota i GO SPS Pirot cveće je položio, pomoćnik gradonačelnika Pirota i predsednik GO SPS-a, Vidojko Panajotović. On je u obraćanju istakao važnost obeležavanja značajnih istorijskih događaja, bez obzira koliko se oni činili malim, kako se istorija ne bi zaboravila i kako bi se sprečilo njeno prekrajanje.

Obeležavanju su, osim članova SUBNOR-a grada Pirota prisustvovali meštani Krupca, predstavnici Gradske organizacije penzionera Pirot i Udruženja penzionera Policije Pirota.

O samom događaju i Dušanu Taskoviću – Srećku prigodan govor održao je, zamenik predsednika SUBNOR-a grada Pirota, Nikola Božić koji je istakao važnost negovanja slobodarskih tradicija i tekovina antifašističke borbe.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker