Slike starog Pirota

Da li ste znali? Jedan od najžešćih sukoba tokom Aprilskog rata odigrao se nedaleko od Pirota. Poginula su 62 vojnika jugoslovenske kraljeve vojske!

Na prostoru Caribroda (Dimitrovgrada) i Pirota odigrao se, na jučerašnji dan,  jedan od najžešćih sukoba tokom Aprilskog rata 1941. godine, piše za PV istoričar Vladica Tošić.

Nemačkoj 1. oklopnoj grupi od tri divizije na ovim položajima se suprotstavila usamljena i nepotpuno koncentrisana Toplička divizija jugoslovenske Pete armije. Nakon odbacivanja sporazuma o pristupanju Trojnom paktu i demonstracija 27. marta 1941, Hitler je odlučio da napadne Kraljevinu Jugoslaviju. Na odbrani granice prema Bugarskoj bili su raspoređene jedinice 5. armije Jugoslovenske kraljevske vojske. Prvi pokušaj prodora granice desio se 7. aprila 1941. u ataru sela Vrapča, ali je bio odbijen. Glavni nemački napad na frontu 5. Armije usledio je 8. aprila 1941. U 5:30 ujutru, nemačka 1. oklopna grupa napala je Topličku diviziju koja je bila u rejonu Pirota.

Razvio se žestok okršaj u kome je Toplička divizija pružala žestok otpor i Nemcima nanela osetne gubitke. Sama bitka je trajala skoro 10 sati. Međutim, otpor jugoslovenske vojske slomljen je kada su Nemci krenuli u žestoku ofanzivu, artiljerijom i avionima, a zatim pešadijom. Jedinice Jugoslovenske kraljevske vojske su potisnute sa granice. U popodnevnim časovima Pirot je bio okupiran. U borbama kod sela Srećkovca ranjen je komandant pešadije Topličke divizije general Mihailo Golubović. Napuštajući ove položaje njegovi potčinjeni su ga nosili do Lebana gde je preminuo posle nekoliko dana. Jedini je general Jugoslovenske vojske koji je preminuo od rana zadobijenih u borbi.
Poginuli vojnici sahranjeni su u kosturnici u selu Činiglavci i Velikom Selu. Spomen kosturnica koja se nalazi pored pruge u selu Činiglavci otkivena je 8. aprila 1961.godine. Na njoj stoji natpis: „Braneći granice svoje zemlje od nemačkih napadača 8. IV. 1941. godine na Neškovom visu poginulo je 62 vojnika jugoslovenske vojske“.
Da se ne zaboravi ! Slava im !

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker