Gradska hronika

Da li omladinskom zadrugarstvu preti potpuno odumiranje?

Epidemija izazvana covidim – 19, početkom 2020. godine, bila je dodatni udarac na, ionako, poljuljano omladinsko zadrugarstvo u Srbiji, pa, samim tim, i u Pirotu. Direktor Omladinske zadruge Pirot, Veroljub Đurić, kaže da su prvi ostajali bez posla u tom periodu zadrugari, i to je period koji nije zabeležen u istoriji pirotskog zadrugarstva, koje će naredne godine obeležiti četiri decenije postojanja, da nije bilo ni jednog zaposlenog preko Omladinske zadruge. Situacija je, trenutno, nešto bolja, ali sve je manje poslova i to najviše zabrinjava, kaže Đurić. 

“Ove godine situacija je nešto bolja, imali smo u proseku, kada se sve sabere, oko desetak angažovanih zadrugara, nažalost, na poslovima koji traju vrlo kratko, najviše do tri dana. Potrebe je bilo za rad u ugostiteljstvu, za konobare, šankere i slično. Nema više onih poslova kada se radilo na duže staze, i do pola godine. Smatram da je omladinsko zadrugarstvo, u kojem sam jako dugo, palo u nemilost države, pogotovo što su napravljene agencije za zapošljavanje koje su preuzele sve poslove zadrugara, ne samo u Pirotu. Mi se maksimalno trudimo da popravimo stanje, ali moram da kažem da sam zabrinut i da veoma brzo omladinske zadruge mogu potpuno da se ugase” – izjavio je, direktor, Đurić.

Trenutno, Omladinska zadruga u Pirotu ima oko 300 članova. Cena po radnom satu iznosi 240 dinara, a svakom zadrugaru, sem učenicima i studentima, radno angažovanje ulazi u radni staž.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker