Reportaža

Čuvaju stara jela od zaborava

Članice Udruženja žena sa sela “Temštanka” od zaborava su sačuvale mnoge vekovima stare recepte kojima je pretio nestanak. Sarma od lipovog lista, recelj i janija samo su neki od specijaliteta koji su se vekovima pripremali na našim prostorima a koje i danas pripremaju domaćice iz ovog udruženja.
Kako kaže predsednica Udruženja Blagojka Lilić Biba, Udruženje “Temštanka” ima devet aktivnih članica.

image

-Pripremamo tradicionalna jela. Poput punjene paprike, sarme u lipovom listu, sarme u vinovom listu, sarme u listu od lobode, pihtije od boba, podrobica, pohovana boranija, janija sa tri luka, pohovan cvet od tikve, sarma u cvetu od tikve, pasulj prebranac, jagnjeću janiju, dinstano meso, banice nalagane, sukane, rastrzane i razne preradjevine od mleka poput kiselog mleka, vurde i više vrsta sireva-kaže Blagojka.

image

Zbog svojih kulinarskih veština domaćice iz Temske osvajaju nagrade na gotovo svim kulinarskim manifestacijama gde se pojave.
-Prva nagrada na gastro festivalu u Ljuboviji, druga nagrada sa manifestacije Dani pod Midžorom , treća nagrada iz Kragujevca na manifestaciji Žetelacki ručak, druga nagrada na Danima banice u Beloj Palanci, prva nagrada na Festivalu staroplaniskih jela u Temskoj, treća nagrada Vurdijada Babušnica, ali najdraže nam je što smo doprinele da Pirot dobije nagradu i bude proglašen gastro-gradom, izuzetnom destinacijom Evrope. Naš doprinos ogleda se u specijalitetu sarma od lipovog lista , koja se pravi samo u Temskoj od davnina-kaže Golubovićeva.

image

Specijalitete iz Temske mogli su da probaju i mnoge poznate ličnosti poput Zorana Kesića, Laneta Gutovića i mnogi drugi.

image

image

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker