Reportaža

Čuva tradiciju i folklor od nestanka

Dvadesetšestogodišnja Piroćanka Ana Ćirić, već pet godina se bavi očuvanjem tradicije, folklora, starih narodnih igara i pesama koje su se vekovima pevale na Staroj planini. Ana je diplomirani vaspitač za tradicionalne igre, diplomirala je 2011. godine na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi, ali još uvek je bez posla. To je ne sprečava da obilazi pirotska sela u potrazi za starim običajima, pesmama i igrama.

-Folklorom se bavim dvadeset godina, a prikupljanjem i istraživanjem narodnih običaja, tradicije, igre i svirke bavim se pet godina. To sam počela da radim zato što smatram da je naša tradicija izuzetno bogata, a da običaji izumiru i da treba da se sačuvaju od zaborava. Moj zadatak je da razgovaram sa starim ljudima iz sela pirotskog kraja i da sakupim ono čega se sećaju od narodnih običaja, pesama, igara i svirke-kaže Ćirićeva za Pirotske vesti.

ACA_6276_resize

Po njenim rečima, pirotski kraj je jako malo istražen kada je reč o pesmama i igrama.

-Pirot ima 72 sela, tako da ja još uvek ni pola nisam prešla, ali planiram da u narednih pet godina dosta toga obiđem i dosta toga da zabeležim što ću naravno objediniti nakon toga kako bi ljudi mogli da to vide i pročitaju-kaže Ćirićeva.

Između ostalih, tokom svog istraživanja Ana je obišla i deda Duška Madića, muzičku legendu Stare planine. Deda Duško svira preko deset instrumenata, od frule, dvojnica, covare, do gajdi. Deda Duško sa suprugom penzionerske dane provodi u ataru sela Dobri do, nedaleko od Planinarskog doma. I danas deda Duško rado zasvira neki od svojih brojnih instrumenata.

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić/Andrej Jovanović

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker