Pirot - Mali Jerusalim

Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice “Otrada i Utješenije”, koja je štitila pirotske borce i Piroćance izložena u Pazarskoj crkvi

Od ovog Vaskrsa, u centralnom gradskom hramu – Pazarskoj crkvi, izložena je čudotvorna ikona Presvete Bogorodice “Otrada i Utješenije”. Utešiteljka je stigla u naš hram na Blagovesti 1922. godine kao poklon pirotskog obu­ćara Sotira Ljubenovića koji je u Staroj crkvi bio tutor, a vršio je i ulogu pojca. Na marginama bogoslužbenih knjiga stoje brojni zapisi ovog bogoljubivog zanatlije koji verno oslikavaju njegovu plamenu dušu i duboku pobožnost, ali i važne tadašnje gradske događaje, kao i njegove lične i porodične radosti i tragedije.

Presveta Bogorodica je preko “Utešiteljke” objavila svoju milost ka Piroćancima i pre darivanja ikone hramu.

 

Pratila pirotske borce u okršajima na Tumbi 1913. godine

Ona je pratila pirotske borce u čuvenom okršaju na Tumbi 1913. godine kada je srpska vojska pobedila znatno brojnije Bugare. U borbama se naročito istakao pirotski Treći pešadijski puk, a čestitke su stigle i od Stepe Stepanovića, čuvenog vojvode koji je, po jednom svedočenju vladike Vasilija Kostića, govorio da su njegovi stari došli iz okoline Pirota…. Na poleđini ikone o ovom slavnom boju stoji zabeleženo: „Za sve vreme ratovanja nosio je Sotir Ljubenović, obućar iz Pirota, vojnik 3. poziva. Mati Božija, blagodarimo ti što si nas spasla. Ne ostavi nas do konca života našega. Amin.“ i „bili smo u 3. bataljon 1. čete, komandir nam bio Stavra Tošić”.

Sačuvala pirotske borce i tokom Prvog svetskog rata

Presveta Bogorodica “Utešiteljka” je dve godine kasnije, u Prvom svetskom ratu, opet sačuvala Piroćance koji su iz borbe svi do jednog izašli živi i nepovređeni. I o tome postoji zapis bogoljubivog Sotira: „Ratovali smo sa ikonom i 1915. na Leskovac sa Bugarima i pola izginu, a nas Piroćanci do jednog sačuva Mati Božja. Neka po nas naša deca pamte i slave Mater Božju.“
Iako se “Utešiteljka” proslavlja 3. februara, u Staroj pirotskoj crkvi je od samog početka praksa da se pred njom seče kolač na Ivanjdan, 7. jula, u spomen slavne pobede na Tumbi koja se upravo tog dana dogodila milošću Presvete Bogorodice.
Na ikoni “Utešiteljki” lice Bogomladenca je ljutito, dok izraz Bogorodičinog lica odiše blagošću i milostivošću, njena ruka kao da pomera sinovljevu ručicu sa svojih usana. Ova neobična predstava je vezana za čudo koje se dogodilo na Svetoj Gori u Vatopedu 807. godine, kada su morski razbojnici nameravali da poseku monahe i opljačkaju manastirska blaga. Tada je vatopedska ikona oživela i Majka Božja je sa nje dojavila igumanu o dolazećoj opasnosti, uprkos pokušaju njenog Sina da je rukom odvrati od toga, rekavši da kaluđeri zaslužuju kaznu. Iguman je brzo dozvao bratiju i dok im je govorio šta se zbilo, svi sa udivljenjem primetiše da je položaj Bogorodice i Hrista na ikoni sasvim izmenjen. Monasi su se hitro uspeli na manastirske zidine i odbranili od neprijateljskog napada. Ova ikona danas stoji u vatopedskom paraklisu a njene kopije se nalaze širom pravoslavnog sveta.

Izvor:


 

Molitva Presvetoj Bogorodici Utešiteljki

Celome svetu nadanje, Prečista Djevo, Presveta Bogorodice, uteho naša! Ne odbaci nas grešne koji se u milost Tvoju uzdamo: ugasi plamen grehovni i pokajanjem orosi usahla srca naša, očisti um naš od pomisli grehovnih, primi molbe što ti sa uzdahom iz duše i srca prinosimo. Budi zastupnica naša pred Sinom Tvojim i majčinskim molitvama umiri pravedni gnev Njegov. Isceli duševne i telesne rane, Vladičice, bolesti naše izleči, umiri buru zlih napada vražjih, ukloni breme grehova naših, ne daj da sasvim postradamo i uteši tugu skrušenih srca naših, da te slavimo do poslednjeg uzdaha našeg. Amin.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker