Gradska hronika

Crkveni hor iz Pirota na Međunarodnom festivalu pravoslavne muzike u Bugarskoj

Udruženje za negovanje muzičke kulture “Sveti Jovan Zlatousti” nastavlja i neguje tradiciju horskog pevanja u Pirotu koja traje čitavih 130 godina.

Hor “Sveti Jovan Zlatousti” nakon poziva i ispunjenja zadatih kriterijuma, putuje da bi učestvovao na Međunarodnom Festivalu pravoslavne muzike, pod nazivom “Sveta Bogorodica – Dostojno jest” od 06. do 10.juna 2018.godine u Pomorju u Bugarskoj.

U planu je, da se nakon povrataka, održi celovečernji Program duhovne i svetovne muzike sa prezentacijom iz 130.godišnje arhive horskog pevanja u Pirotu, u Domu kulture Pirot, krajem juna 2018.godine

Takođe je u planu da istraživački rad na građi za monografiju, koji traje mesecima završimo štampanjem monografije „130 GODINA CRKVENOG PEVANjA U PIROTU“. To bi trebalo da bude svojevrstan omaž generacijama i pojedincima koji su crkveno pojanje pokrenuli, vodili i očuvali do današnjih dana. Time bi se ostvarila osnovna misija jedne takve publikacije, a to je očuvanje i promocija naše istorijske i kulturne baštine.

Uz božju pomoć, blagoslov Njegovog Preosveštenstva episkopa Arsenija, pomoć lokalne samouprave i naš trud putujemo na Festival da pokažemo deo muzičke kulture piroćanaca.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker