Pirot - Mali Jerusalim

Crkvena opština Pirot organizuje paljenje Badnjaka u Tijabarskoj i Pazarskoj crkvi – Paljenje Badnjaka u mesnim zajednicama nije u nadležnosti Crkvene opštine

Na Badnji dan, 6. januara, u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tijabari i Hramu Rođenja Hristovog u Pazaru, paljenje Badnjaka zakazano je po završetku Bdenija. Služba u obe crkve počinje u 16 sati a nakon službe je paljenje Badnjaka i lomljenje česnice. Na Badnji dan  sveta Liturgija u Tijabarskoj crkvi  počinje u 7 i 30 a u Pazarskoj u 8 sati.

Predsednik crkvene opštine Pirot, Dragan  Krasić,  kaže da ostale organizacije paljenja Badnjaka u mesnim zajednicama nisu u nadležnosti Crkvene opštine. Svaki Crkveni odbor može da organizuje  paljenje Badnjaka u selima gde postoje parohijski sveštenici kao što se tradicionalno organizuje u  Izvoru, Krupcu, Temskoj i Kosturu.

Centralna proslava Božića  je u Pazararskoj crkvi  koja nosi naziv Crkva Roždestva Hristovog, koja Bozić slavi kao hramovnu slavu.  Ove godine Kolačar je Dom kulture Pirot. Na sam dan Božića služiće se kuvana rakija i kuvano vino i gulaš.

Drugog dana Bozića, 8. januara,  Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Pazarskoj crkvi služiće Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Arsenije od 8 i 30.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de